Në kuadër të 100 vjetorit të vdekjes së Ismail Qemalit, Akademia e Shkencave të Shqipërisë, bashkë me Institutin e Studimeve Albanologjike, do të mbajë disa aktivitete për të nderuar figurën e “babait te pavarësisë”.

Do publikohen për herë të parë, shumë dokumente italiane dhe austro-hungareze, që i përkasin vitet 1912-1914 ku dhe roli i Ismail Qemailt ishte qëndror.

Akademia e Shkencave, synon qe me shpalljen e 2019 si viti i Ismail Qemalit, të hedhë me shumë dritë rreth figurës se personazhit me te rëndësishëm të pavarësisë.