Dhuratat gjenetike janë me të vërtetë interesante. Trupi i njeriut është i aftë për gjëra të panumërta të mahnitshme. Disa njerëz madje mundën shanset për të fituar llotaritë gjenetike – ata janë pronarët krenarë të “superfuqive”!

Mutacionet gjenetike mund të ofrojnë dhurata të jashtëzakonshme për ata që i trashëgojnë ato. A jeni një prej tyre? Statistikisht, mund të mos jesh, por sigurisht që është interesante të mendosh! Këtu janë disa dhurata gjenetike që shumica e njerëzve nuk e kanë.

1. Të mos keni nevojë për shumë gjumë

Disa njerëz kanë nevojë vetëm për 6 orë – ose edhe më pak – të gjumë gjatë natës! Ata ndjehen të mirëpritur pas asaj që për ne duket sikur pushim. Ata mezi presin të dalin nga shtrati dhe nuk ndjejnë efekte të dëmshme nga ajo që ne e konsiderojmë mungesën e gjumit.

Pse ndodh kjo? Sipas një studimi, kjo është rezultat i një mutacioni gjenetik shumë të rrallë. Çfarë ndodh është gjeni DEC2 mutacionet. Këta individë pastaj do të përjetojnë shtete REM më intensivisht, gjë që shkakton gjumë më efikas. Në thelb, ata fle më mirë natyrisht, kështu që ata kanë një nevojë më të ulët psikologjike për gjumë se shumica e individëve të tjerë.

2. Toleranca ndaj të ftohtit

Natyrisht, pjesa më e madhe e popullsisë e dëshirojnë nxehtësinë se sa të ftohtin. Ne jemi më të pajisur për trajtimin dhe mbijetimin në temperatura më të nxehta sesa në klimat e ftohta.

Por në vendet anembanë botës ka njerëz që jetojnë në vende jashtëzakonisht të ftohta. Siberianët dhe Inuitë, për shembull, duhet të mbijetojnë dhe madje të lulëzojnë në shtëpitë e tyre shumë të ftohta. Siç rezulton, për disa, ata nuk janë përshtatur vetëm – kodi i tyre gjenetik ka evoluar.

3. Të shihni shumë ngjyra
Sytë e shohin ngjyrën përmes përdorimit të qelizave konike. Shumica e njerëzve kanë tre lloje të qelizave konike. Ata me verbëri ngjyrash kanë dy lloje.

Por njerëzit me tetrachroma kanë katër lloje të qelizave konike, duke i lejuar ata të shohin më shumë se njëqind herë më shumë ngjyra se njerëzit mesatar. Ndërsa individët e zakonshëm mund të shohin vetëm një milion ngjyra, tetrachromats mund të shohin më shumë se njëqind milion.

4. Shikim i qartë nënujor

Sytë e kafshëve janë vetëm në gjendje të shohin me të vërtetë qartë ose në ajër ose kur janë nënujë. Si njerëz, forcat tona qëndrojnë duke parë në ajër. Megjithëse mund t’i hapim sytë kur jemi nën ujë, kjo mund të jetë paksa irrituese dhe shikimi ynë nuk do të jetë gjithsesi i qartë.

Dendësia e ujit nuk na lejon të shohim shumë mirë nëpërmjet saj. Është përafërsisht dendësia e njëjtë me lëngun tonë të syrit, kështu që ka kuptim që drita e refraktuar nuk është në gjendje të kalojë siç duhet në të dhe në sy. Kjo është arsyeja pse vizioni ynë bëhet kaq i turbullt kur përpiqemi të shohim nën ujë.

5. Rezitues ndaj virusit HIV

Sytë e shohin ngjyrën përmes përdorimit të qelizave konike. Shumica e njerëzve kanë tre lloje të qelizave konike. Ata me verbëri ngjyrash kanë dy lloje.

Por njerëzit me tetrachroma kanë katër lloje të qelizave konike, duke i lejuar ata të shohin më shumë se njëqind herë më shumë ngjyra se njerëzit mesatar. Ndërsa individët e zakonshëm mund të shohin vetëm një milion ngjyra, tetrachromats mund të shohin më shumë se njëqind milion.

4. Shikim i qartë nënujor

Sytë e kafshëve janë vetëm në gjendje të shohin me të vërtetë qartë ose në ajër ose kur janë nënujë. Si njerëz, forcat tona qëndrojnë duke parë në ajër. Megjithëse mund t’i hapim sytë kur jemi nën ujë, kjo mund të jetë paksa irrituese dhe shikimi ynë nuk do të jetë gjithsesi i qartë.

Dendësia e ujit nuk na lejon të shohim shumë mirë nëpërmjet saj. Është përafërsisht dendësia e njëjtë me lëngun tonë të syrit, kështu që ka kuptim që drita e refraktuar nuk është në gjendje të kalojë siç duhet në të dhe në sy. Kjo është arsyeja pse vizioni ynë bëhet kaq i turbullt kur përpiqemi të shohim nën ujë.

5. Rezitues ndaj virusit HIV

Sytë e shohin ngjyrën përmes përdorimit të qelizave konike. Shumica e njerëzve kanë tre lloje të qelizave konike. Ata me verbëri ngjyrash kanë dy lloje.

Por njerëzit me tetrachroma kanë katër lloje të qelizave konike, duke i lejuar ata të shohin më shumë se njëqind herë më shumë ngjyra se njerëzit mesatar. Ndërsa individët e zakonshëm mund të shohin vetëm një milion ngjyra, tetrachromats mund të shohin më shumë se njëqind milion.

4. Shikim i qartë nënujor

Sytë e kafshëve janë vetëm në gjendje të shohin me të vërtetë qartë ose në ajër ose kur janë nënujë. Si njerëz, forcat tona qëndrojnë duke parë në ajër. Megjithëse mund t’i hapim sytë kur jemi nën ujë, kjo mund të jetë paksa irrituese dhe shikimi ynë nuk do të jetë gjithsesi i qartë.

Dendësia e ujit nuk na lejon të shohim shumë mirë nëpërmjet saj. Është përafërsisht dendësia e njëjtë me lëngun tonë të syrit, kështu që ka kuptim që drita e refraktuar nuk është në gjendje të kalojë siç duhet në të dhe në sy. Kjo është arsyeja pse vizioni ynë bëhet kaq i turbullt kur përpiqemi të shohim nën ujë.

5. Rezitues ndaj virusit HIV

Kuriozitete 

6 dhunti gjenetike që shumë pak njerëz i kanë

 December 19, 2018 admin  0 Comments

Dhuratat gjenetike janë me të vërtetë interesante. Trupi i njeriut është i aftë për gjëra të panumërta të mahnitshme. Disa njerëz madje mundën shanset për të fituar llotaritë gjenetike – ata janë pronarët krenarë të “superfuqive”!

Mutacionet gjenetike mund të ofrojnë dhurata të jashtëzakonshme për ata që i trashëgojnë ato. A jeni një prej tyre? Statistikisht, mund të mos jesh, por sigurisht që është interesante të mendosh! Këtu janë disa dhurata gjenetike që shumica e njerëzve nuk e kanë.

1. Të mos keni nevojë për shumë gjumë

Disa njerëz kanë nevojë vetëm për 6 orë – ose edhe më pak – të gjumë gjatë natës! Ata ndjehen të mirëpritur pas asaj që për ne duket sikur pushim. Ata mezi presin të dalin nga shtrati dhe nuk ndjejnë efekte të dëmshme nga ajo që ne e konsiderojmë mungesën e gjumit.

Pse ndodh kjo? Sipas një studimi, kjo është rezultat i një mutacioni gjenetik shumë të rrallë. Çfarë ndodh është gjeni DEC2 mutacionet. Këta individë pastaj do të përjetojnë shtete REM më intensivisht, gjë që shkakton gjumë më efikas. Në thelb, ata fle më mirë natyrisht, kështu që ata kanë një nevojë më të ulët psikologjike për gjumë se shumica e individëve të tjerë.

2. Toleranca ndaj të ftohtit

Natyrisht, pjesa më e madhe e popullsisë e dëshirojnë nxehtësinë se sa të ftohtin. Ne jemi më të pajisur për trajtimin dhe mbijetimin në temperatura më të nxehta sesa në klimat e ftohta.

Por në vendet anembanë botës ka njerëz që jetojnë në vende jashtëzakonisht të ftohta. Siberianët dhe Inuitë, për shembull, duhet të mbijetojnë dhe madje të lulëzojnë në shtëpitë e tyre shumë të ftohta. Siç rezulton, për disa, ata nuk janë përshtatur vetëm – kodi i tyre gjenetik ka evoluar.

3. Të shihni shumë ngjyra

Sytë e shohin ngjyrën përmes përdorimit të qelizave konike. Shumica e njerëzve kanë tre lloje të qelizave konike. Ata me verbëri ngjyrash kanë dy lloje.

Por njerëzit me tetrachroma kanë katër lloje të qelizave konike, duke i lejuar ata të shohin më shumë se njëqind herë më shumë ngjyra se njerëzit mesatar. Ndërsa individët e zakonshëm mund të shohin vetëm një milion ngjyra, tetrachromats mund të shohin më shumë se njëqind milion.

4. Shikim i qartë nënujor

Sytë e kafshëve janë vetëm në gjendje të shohin me të vërtetë qartë ose në ajër ose kur janë nënujë. Si njerëz, forcat tona qëndrojnë duke parë në ajër. Megjithëse mund t’i hapim sytë kur jemi nën ujë, kjo mund të jetë paksa irrituese dhe shikimi ynë nuk do të jetë gjithsesi i qartë.

Dendësia e ujit nuk na lejon të shohim shumë mirë nëpërmjet saj. Është përafërsisht dendësia e njëjtë me lëngun tonë të syrit, kështu që ka kuptim që drita e refraktuar nuk është në gjendje të kalojë siç duhet në të dhe në sy. Kjo është arsyeja pse vizioni ynë bëhet kaq i turbullt kur përpiqemi të shohim nën ujë.

5. Rezitues ndaj virusit HIV

Sipas shkencëtarëve amerikanë, HIV infekton trupin përmes përdorimit të një proteine të quajtur CCR5. Kjo proteinë është në thelb një derë e hapur për virusin HIV. Por ka disa njerëz në botë që kanë një kusht të veçantë gjenetik. Proteina e tyre CCR5 është e paaftë, që do të thotë se HIV nuk ka rrugë.

6. Gjasa të jetoni më gjatë në vise malore
Siç rezulton, disa njerëz posedojnë dhurata gjenetike që u lejojnë atyre të mbijetojnë në këto lartësi të larta. Tibetianët janë një prej tyre. Shumë prej tyre jetojnë në një lartësi prej 13 mijë metra mbi nivelin e detit dhe rrethanat e tyre të jetesës kanë shkaktuar ndryshime gjenetike në trupin e tyre gjatë viteve.