Marrëveshja e Prespës është shembull unikal për zgjidhjen e kontestit të gjatë të Ballkanit me mjete paqësore dhe paraqet kthesë për paqe dhe stabilitet, thotë ministri i Mbrojtjes së Greqisë, Evangelos Vasilakis.

Ai foli në konferencën e tetë vjetore të “EU and Foreign Policy Defence Forum 2019” në Uashington kushtuar bashkëpunimit transatlantik në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë, progresit të rritur në BE në mbrojtje, në përballjen me kërcënimet moderne dhe sfidat e sigurisë, por edhe në raportet BE-NATO dhe mbrojtje, në përballjen me kërcënimet moderne dhe sfidat e sigurisë, por edhe në raportet BE – SHBA, ndërsa mes tjerash ndaloi edhe në rajonin, duke e përmendur Marrëveshjen e Prespës, njofton korrespondenti i MIA-s nga Athina.

“Konsiderojmë se Marrëveshja e Prespës është kthesë për paqe dhe stabilitet. Paraqet shembull unikal për zgjidhje, me mjete paqësore, në kontest të gjatë të Ballkanit. Greqia përgjithmonë e ka mbështetur integrimin e Ballkanit Perëndimor në organizata euroatlantike. Greqia gjithashtu e ka mbështetur integrimin e Ballkanit Perëndimor në organizatat euroatlantike. Greqia gjithashtu e mbështet transformimin e armatës së Maqedonisë së Veriut, që të bëhet aleat i fuqishëm dhe fqinj kredibil. Në këtë drejtim, muajin e kaluar nënshkruam marrëveshje dypalëshe për bashkëpunim mbrojtës, ndërsa para dy javëve filluam fluturime provuese për mbikëqyrje të hapësirës ajrore të Maqedonisë së Veriut”, tha Apostolakis.