Nga përfaqësuesit e shqiptarëve në Asamblenë e Medvegjës apo në vende të tjera, nuk kam dëgjuar se duan të bashkohen me Kosovën, tha i pari i Medvegjës, Nebojsha Arsiq.

Në komunën tonë, serbët janë një shumicë absolute, por nuk ka asnjë jo-tolerancë etnike. Nuk ka kafene “serbe” ose “shqiptare”, njerëzit rrijnë së bashku, përgëzojnë njëri-tjetrin për festat fetare…

Ne jemi një shembull se si funksionon mjedisi multietnik, tha Arsiq për “Novosti”, transmeton Zeri.info. Ai thotë se jeta në Medvegjë, jo vetëm për popullatën serbe, por edhe për popullsinë shqiptare mund të jetë edhe më e mirë nëse marrëdhënia e brendshme nuk prishet nga njerëz që jetojnë larg territorit tonë me ide rreth korrigjimit të kufirit.

Sipas vlerësimeve të fundit, në Medvegjë janë 7,742 banorë, prej të cilëve shqiptarët janë pak më shumë se 500.

Në asamblenë lokale shqiptarët kanë tre këshilltarë dhe katër funksione në komunë: dy anëtarë të këshillit, një zëvendëskryetar i Kuvendit dhe një ndihmës kryetar të komunës. Në këshillin bashkiak, vendimet merren në shumicën e rasteve me konsensus, tha Arsiq.