Analisti amerikan Janush Bugajski vlerësoi se Shkupi është strehimore e re ruse në Ballkan dhe se Kremlini konsideron në këtë se Maqedonia mund të bëhet Republika Serbe e re.

“Nëse bllokohet rruga e Maqedonisë drejt institucioneve perëndimore, tensionet kombëtare do të rriten në gjithë rajonin, ndërsa Kremlini do të investojë energji plotësuese që t’i rrezikojë arritjet e brishta demokratike në Ballkanin Perëndimor, ndërsa BE-ja dhe NATO do të jenë gjithnjë e më larg”, thotë Bugajski në deklaratë për “Pobjeda”.
Ai shton se jehona e ulët në referendum e ka sjellë në pikëpyetje marrëveshjen me Greqinë, por edhe derën e hapur nga NATO dhe BE-ja.

“Në qoftë se Marrëveshja nuk është mbështetur, vendi më shumë i ekspozohet radikalizimit etnik, jo-stabilitetit rajonal dhe përzierjes së Moskës. Rrugëdalja e vetme e Zaevit mund të jetë thirrje për zgjedhje të parakohshme në nëntor, edhe pse kjo vetvetiu paraqet propozim të rrezikshëm, duke pasur parasysh atë që nacionalistët inkurajohen nga bojkoti i referendumit”, thotë Bugajski.

Thekson se nëse presidenti serb Aleksandar Vuçiq dhe presidenti kosovar Hashim Thaçi kanë arritur marrëveshje për ndryshim të kufijve, disa liderë shqiptarë, si në Kosovë, ashtu edhe në Maqedoni, mund të shohin mundësi për homogjenizim të mëtejshëm etnik, ndëlidhje të territoreve.

“Nacionalizmi, separatizmi do ta bëjnë vendin shumë të ndjeshëm për ndikimin e Rusisë”, vlerëson Bugajski, duke shtuar se Moska tek Maqedonia shikon si në një strehimore të saj për luftën kundër NATO-s dhe BE-së.