Zv. kryeministri Fatmir Bytyqi me ftesë të bashkëkryesuesve të Forumit të investimeve të odave (KIF) për Ballkanin Perëndimor, Marko Çadezh dhe Branko Azeski, sot mori pjesë në mbledhjen e Bordit drejtues të KIF-it e cila u zhvillua në hapësirat e Odës ekonomike të Serbisë në Beograd.

Në mbledhje, kryetarët e gjashtë odave ekonomike nga rajoni dhe anëtarët e KIF (Oda ekonomike e Maqedonisë së Veriut, Bashkimi i odave ekonomike të Shqipërisë, Oda e tregtisë së jashtme e Bosnjës dhe Hercegovinës, Oda ekonomike e Malit të Zi, Oda ekonomike e Serbisë dhe Oda ekonomike e Kosovës) dhe zëvendëskryeministri Bytyqi diskutuan për politikat e investimeve në rajonin e Ballkanit Perëndimor, si dhe potencialet për rritjen e atraktivitetit të rajonit si një destinacion investimesh.

Bytyqi theksoi se politika dhe politikanët duhet të jenë gjithmonë në shërbim të ekonomisë dhe qytetarëve, ekonomia është shtytësi i ekonomisë dhe pa bashkëpunim të ndërsjellë ndërmjet biznesmenëve dhe qeverive, nuk mund të bëhen hapa seriozë kur bëhet fjalë për rritjen ekonomike dhe zhvillimin e vendeve dhe rajonit të Ballkanit Perëndimor.

“Që nga fillimi i krizës ekonomike për shkak të Covid 19, kam theksuar se sfida që kemi para nesh është se a thua ne si vende të rajonit duhet të konkurrojmë me njëri-tjetrin apo të punojmë për ta bërë atë një rajon konkurrues. Kam besimin se e ardhmja e vendeve dhe rajonit të Ballkanit Perëndimor është në intensifikimin e bashkëpunimit të ndërsjellë dhe krijimin e një rajoni më konkurrues në drejtim të ekonomisë globale.

Një sfidë e madhe është akoma Covid-19 dhe periudha pas Covid do të jetë kyçe për ne si qeveri për të bërë kushte për zhvillimin ekonomik, dhe së bashku me odat ekonomike të bëjmë një hap të fortë përpara dhe t’u bashkëngjitemi zinxhirëve me vlerë globalë të furnizimit. Sot, së bashku me Forumin e investimeve të odave dua të inicoj një dialog të gjerë për të harmonizuar politikat për tërheqjen e investimeve të huaja në Ballkanin Perëndimor, me të cilin në vend që të konkurrojmë, ne do të krijojmë një platformë dhe mundësi të përbashkët për të tërhequr kompani të reja të huaja, por dhe të mundësojmë krijimin e zinxhirëve me vlerë të ndërmarrjeve të huaja në Ballkanin Perëndimor. Në këtë mënyrë do t’u mundësohet edhe më të vegjëlve, por edhe më të mëdhenjve të jenë pjesë e ekonomisë globale dhe të gjithë së bashku të kontribuojmë në zhvillimin e rajonit”, tha zëvendëskryeministri Bytyqi në mbledhjen e Bordit drejtues të Forumit të investimeve të odave.

Marko Çadezh, kryetari i Odës ekonomike të Serbisë dhe Branko Azeski kryetar i Odës ekonomike të Maqedonisë së Veriut thanë se në mbledhje u diskutuan tema shumë të rëndësishme ekonomike për rajonin, me fokus të veçantë në intensifikimin e aktiviteteve për tërheqjen e investimeve në rajon, promovimin e rajonit të Ballkanit Perëndimor si një destinacion tërheqës investimi, si dhe promovimin dhe stimulimin e eksportit të produkteve nga vendet e Ballkanit Perëndimor në tregjet ekzistuese dhe të reja.

Artikulli paraprakShenjat më të pavarura të zodiakut, ato nuk kanë nevojë për askënd
Artikulli tjetërHetohej prej kohësh/ Kush është efektivi i RENEA-s që u kap me kokainë, roli që kishte