Viti 2019 do të jetë historik, jo vetëm për shkak se ajo simbolizon fundin e “krizës së Greqisë”, por edhe fillimin e një Greqie të re “të njerëzve dhe shumë të tjerë”, ka thënë kryeministri Alexis Cipras në një artikull të botuar në versionin grek të “Ekonomisti – Bota në 2019”, e cila u shpërnda në gazetën “Real News” të dielën.

Gjashtë apo shtatë vjet më parë, dikush duke u përpjekur për të parashikuar gjendjen e Greqisë në fund të dekadës do të jetë i drejtë dhe pesimist, Kryeministri vuri në dukje, por gjendja e Greqisë sot nëse do të kishte provuar parashikime të tilla të tmerrshme dhe të gabuara.

“Ka një perspektivë edhe një herë. Vendi ka gjetur ritmin e saj përsëri, normaliteti është kthyer dhe shoqëria ka një arsye që të ndihet optimiste edhe një herë”, tha Tsipras, duke shtuar se tetë vjet e politikave shtrënguese që ka cenuar kohezionin social ishin tani të kaluara.

Periudha e programeve përfundoi në gusht, si në formë ashtu edhe në fakt, por dëmtimet ende nuk ishin shëruar plotësisht, vuri në dukje ai.

“Kjo kërkonte praninë e një qeverie të re, ndryshe nga të gjitha ato që populli grek e dinte që kur u rivendos demokracia, e cila në vitin 2015 vazhdoi në bazë të daljes nga kriza dhe mbështetjes së shumicës sociale”, tha Cipras.
“Greqia nuk duket si një lojë e vështirë për ta zgjidhur për Eurozonë dhe në Bashkimin Evropian. Krejt e kundërta, në fakt,” shtoi ai, duke vënë në dukje se fundi i krizës ekonomike dhe refugjatëve jo vetëm që ka dështuar për të sinjalizuar fillimin e një periudhe stabiliteti në Evropë, por, përkundrazi, ishte fillimi i një krize të re, ndoshta më serioze politike.

“Evropa tani mund të shoh qartë pasojat e masave shtrënguese, ndëshkuese, rritjes së pabarazisë dhe natyrisht mungesës së solidaritetit dhe përgjegjësisë së përbashkët midis anëtarëve të saj kur ka aksione me rëndësi historike”, tha kryeministri grek.

Aktualisht, tha ai, toni ishte vendosur nga një retorikë paradoksale e ekstremit të djathtë që po fitonte terren në të gjitha vendet evropiane, madje edhe më të fortit, por jo në Greqi.

“Këtu një qeveri progresive arriti të çojë vendin nga programet, duke siguruar stabilitet fiskal dhe duke korrigjuar padrejtësitë kundër shumicës, duke trajtuar krizën e refugjatëve me terma njerëzorë dhe me solidaritet”, tha Cipras.

Përveç kësaj, ajo kohët e fundit i dha fund një mosmarrëveshje gati 30-vjeçare me fqinjët e saj verior, të cilët kishin ushqyer nacionalizmin dhe të djathtën ekstreme në të dy anët e kufirit gjatë këtyre viteve.

“Në këtë mënyrë, Greqia po rifiton rolin e saj udhëheqës në rajonin e Ballkanit, jo duke imponuar veten, por si një forcë që merr rolin udhëheqës në bashkëpunimin dhe zhvillimin e përbashkët të vendeve të rajonit, pavarësisht nga të gjithë ata që dëshirojnë për vete interesat egoiste, për Ballkanin që përgjithmonë të mbetet buka e Evropës “, shtoi Cipras.
Vitin që vjen, sipas kryeministrit, do të shënojë vitin e tretë të rritjes ekonomike dhe rimëkëmbjen e qëndrueshme ekonomike për Greqinë, ndikimi i të cilit së shpejti do të fillojë të jetë dukshëm në jetën e përditshme të njerëzve, ndërsa fokusi i politikës së qeverisë do të jetë një rishpërndarje e pasurisë për të siguruar stabilitetin politik, kohezionin social dhe një ekonomi të qëndrueshme e të begatë.

Kjo do të vijë nga masat për rivendosjen e marrëveshjeve kolektive në tregun e punës, duke shtypur punën e padeklaruar dhe rritjen e pagave për të mbështetur të ardhurat dhe konsumin.

Cipras përshëndeti faktin se viti 2019 do të jetë një vit për zgjedhje të shumëfishta, duke përfshirë zgjedhjet e përgjithshme në tetor, duke thënë se kjo do t’i japë votuesve një shans për të “parë gjërat në tërësi, për të gjykuar dhe krahasuar atë që është bërë”.