Kur bëhet fjalë për diabetin, zgjedhjet tona ushqimore janë shumë të rëndësishme.

Pavarësisht se disa ushqime janë më të mira se të tjerat, kjo nuk do të thotë që duhet të ketë kufizime në larmishmërinë e ushqimeve që mund të konsumojmë.

Ka ushqime që etiketohen si tepër të këqija, por kjo nuk nënkupton se ato duhen shmangur tërësisht. Nëse konsumohen në sasi të vogla, këto ushqime ‘të këqija’ janë të padëmshme.
Megjithatë kur vjen puna tek vlerat, ushqyesit dhe aftësitë për të ndihmuar në menaxhimin e diabetit, gjithmonë duhen zgjedhur ushqimet më të mira.

Trupi ka nevojë për karbohidrate. Megjithatë zgjidhni me kujdes.

Drithërat
Zgjedhjet më të mira

Drithërat e plotë si orizi kaf dhe tërshëra

Patatja e ëmbël e pjekur

Ushqime të bëra me drithëra të plota dhe me pak ose më mirë aspak sheqer të shtuar

Zgjedhjet më të këqija

Drithërat e përpunuara si orizi i bardhë apo mielli i bardhë

Drithërat jo të plotë dhe me shumë sheqer

Buka e bardhë

Patatet e skuqura

Perimet

Zgjedhjet më të mira

Perimet e freskëta, të gatuara në avull, të pjekura ose në zgarë

Perimet e ngrira të gatuara me pak avull

Barishtet si spinaqi dhe rukola.

Perimet e konservuara por me pak ose me aspak kripë

Zgjidhni një menu shumëngjyrëshe me barishte të gjelbra, perime të kuqe, portokalli (karrota ose speca), të bardha (qepë) ose vjollcë (patëllxhanët). Duhet të konsumoni 2 filxhanë e gjysëm me perime në ditë.

Zgjedhjet më të këqija

Perimet e konservuara me kripë

Perimet e gatuara me shumë gjalpë, djathë ose salcë

Turshitë, vetëm në rastet kur duhet të kufizoni kripën, në të kundërt mund t’i konsumoni

Lakra turshi, për të njëjtat arsye si më sipër. Nëse vuani edhe nga tensioni i lartë i gjakut duhet t’i shmangni

Frutat

Plotësojnë nevojat për karbohidrate, vitamina, minerale dhe fibër. Shumica përmbajnë pak yndyrë por kanë më shumë karbohidrate se perimet.

Zgjedhjet më të mira

Frutat e freskëta

Frutat e ngrira ose të konservuara pa sheqer shtesë

Reçeli ose konserva frutash pa sheqer shtesë

Puretë e frutave pa sheqer shtesë

Zgjedhjet më të këqija

Frutat e konservuara me shurup dhe sheqer

Reçeli, konservat, kompostot e zakonshme (mund t’i konsumoni vetëm në sasi të vogla)

Pijet ose lëngjet me koncentrat frutash

Proteina

Zgjedhjet në këtë rast janë të shumta dhe përfshijnë mishin e viçit, pulës, peshkut, derrit, gjelit të detit, frutat e detit, fasulet, djathin, vezët dhe arrorët.

Zgjedhjet më të mira

Proteinat me bazë bimore si fasulet, arrorët dhe farat

Peshkun dhe frutat e detit

Pulën dhe shpendë të tjerë (Nëse është e mundur zgjidhni pjesën e gjoksit.)

Vezët dhe produktet e bulmetit me pak yndyrë

Nëse hani mish mundohuni të zgjidhni pjesët pa dhjamë. Nëse hani mish shpendësh hiqni pjesën e lëkurës.

Përfshini proteinat bimore nga fasulet, arrorët edhe nëse nuk jeni vegjetarianë ose veganë. Nëpërmjet tyre do të merrni ushqyes dhe fibër që nuk gjenden në produktet shtazore.

Zgjedhjet më të këqija

Mishi i skuqur

Mishi me dhjamë

Proshuta e derrit

Djathi

Lëkura e shpendëve të gatuar

Peshku i skuqur

Produket e bulmetit

Kujdes me yndyrnat dhe konsumoni sasi të vogla

Zgjedhjet më të mira

Qumësht i skremuar ose me 1% yndyrë

Kos me pak yndyrë

Gjizë me pak yndyrë

Kremërat e bulmetit me pak yndyrë

Zgjedhjet më të këqija

Qumështi i plotë

Kosi i zakonshëm

Gjiza e zakonshme

Kremërat dhe salcat

Akullorja e zakonshme

Yndyrnat, vajrat dhe ëmbëlsirat

Janë të pamundura tu rezistosh por të këqija për diabetin.

Zgjedhjet më të mira

Burimet natyrale të yndyrnave nga perimet si arrorët, farat dhe avokadot. (kanë shumë kalori ndaj kujdes me racionet)

Ushqimet e pasura me acidet yndyrore omega-3 si salmoni ose toni i peshkut

Vajrat bimore

Zgjedhjet më të këqija

Yndyrnat e plota të cilat i bëjnë keq zemrës. Lexoni etiketat dhe nëse në të shkruhet “pjesërisht i hidrogjenizuar” mos e konsumoni, pavarësisht pretendimit se ka zero gram yndyrna.

Sasi të mëdha të yndyrnave të ngopura nga produkett shtazore apo vaji i arrës së kokosit ose palmës.

Këshilla e AgroWeb.org ështe se, nëse vuani nga diabeti është gjithnjë e nevojshme të konsultohuni me mjekun për kufizimet në ushqim.