Me efektet gjithnjë e më të dukshme të ndryshimeve klimatike dhe paqëndrueshmërisë politike në të gjithë botën, është e lehtë të kuptojmë se bota po lëkundet. Megjithatë, në fusha të ndryshme, ne po arrijmë synime që para pak vitesh dukeshin të paarritshme. Nga e drejta për ushqim deri në çrrënjosjen e epidemive serioze, nga futbolli në varfëri deri në luftën për barazinë gjinore: këtu janë disa suksese në fushën e shëndetit publik dhe cilësinë e jetës globale, që do t’ju japë pak shpresë për njerëzimin.

Ja disa kuriozitete dhe informacione interesante mbi temat më të diskutuara të momentit:

Varfëria absolute është përcaktuar si nevoja ekstreme e atyre që janë të detyruar të jetojnë me më pak se 1.90 dollarë në ditë ($ 1.58) në ditë. Për 150 vjet, nga 1820 deri më 1970, numri i njerëzve në këtë situatë vazhdoi të rritet: në fund të viteve 1970, mbi dy miliardë njerëz në botë ishin në gjendje të varfërisë absolute. Tani ky numër ka rënë në 705 milionë, falë politikave të përfshirjes dhe bashkëpunimit që e kanë bërë luftën kundër indigjencës një nga prioritetet globale.

Gjatë 17 viteve të fundit, numri i infeksioneve të reja të poliomelitit nuk kan rënë dhe aq shumë. Zhdukja pothuajse e përhershme e poliomelitit u shënua me shpikjen e vaksinës Salk, zbuluar 64 vjet më parë – ka rezultuar e vërtet vetëm në 37 raste të reja të sëmundjes virale dhe shumë ngjitëse në Nigeri (në Nigeri, Afganistan dhe Pakistan) në 2016, e cila në shekullin e njëzetë ka reduktuar paralizën e mijëra fëmijëve në mbarë botën. Kina e pa rastin e saj të fundit të poliomielitit në mesin e viteve 1990, India 20 vjet më vonë.

Emancipimi i grave është një nga pikat më të fuqishme për mirëqenien ekonomike të një kombi: vendet që investojnë në politikat shëndetësore për gratë marrin një kthim më të fortë për sa i përket fuqisë punëtore më të re dhe ekonomisë. Njohuritë dhe përdorimi i metodave kontraceptive ndihmojnë gratë të përmirësojnë kontrollin e tyre të pjellorisë, të fitojnë vite të vlefshme në arsim, të shmangin shtatzëninë në adoleshencë, të ndërpresin ciklin e vdekshmërisë foshnjore dhe të fokusohen në familjen e tyre, përmirësimin e kushteve të tyre të jetesës.

Në 2016, 300 milionë gra në 69 shtetet më të varfra në botë kanë përdorur metoda kontraceptive, deri në 30 milionë më shumë se në vitin 2012. Në vitin 2015, ishin 36.7 milionë njerëz me HIV pozitivë, 1.8 milion prej të cilëve ishin nën moshën 15 vjeç. Ende një numër shumë i lartë, por shumë është duke u bërë në drejtim të ngritjes së vetëdijes për masat parandaluese dhe terapitë antiretrovirale, të cilët sot marrin një diagnozë, me terapitë e duhura mund të kenë një jetëgjatësi në normë.