Në dokument sekret i CIA-së i nxjerrur në vitin 1951, vetëm për zyrtarët amerikan tregon në detaje gjendjen e rëndë të shqiptarëve në Kosovë, Mal të Zi dhe Maqedoni, shkruan FMimages.net.

Doukementi i cili është gjetur nga FMimages.net tregon për betejën heroike të shqiptarëve kundër sllavëve në rajonin e Drenicës dhe Llapit, të udhëhequr nga Shaban Polluzha.

Dokumenti i CIA-s:

BETEJA ISHTE NISUR NGA KOMUNISTËT KUNDËR NACIONALISTËVE SHQIPTAR NËN KOMANDEN E SHABAN PALLUZHËS, NJË BETEJË EPIKE E SHQIPTARËVE KUNDËR SLLAVËVE. KRYENGRITJA E NACIONALISTËVE U PËRHAP NË DRENICË DHE LLAPË, BANORËT E TË CILËVE ISHIN BESNIKË NDAJ SHPIRTIT NACIONALIST TË XHAFER DEVËS. PAS KËSAJ, MILITANTËT NGA TË GJITHA PJESËT E VENDIT U BASHKUAN NË KRYENGRITJE. BETEJAT HEROIKE TË RACËS SHQIPTARE KUNDËR SLLAVËVE U PËRSËRITËN EDHE NJË HERË NË MAJAT E PJERRTA TË  MALORE TË MBOLUARA NGA BORA. RRETH GJASHTËQIND SHQIPTARË  RANË NË BETEJË, POR SERBËT E PAGUAN RËNDË ME 29500 TË VDEKUR. TRE BETEJAT KRYESORE U ZHVILLUAN NË DRENICË, GJILAN DHE FERIZAJ, THUHET NË DOKUMENTIN E CIA-SË.