Krijuesi i kompanisë Microsoft, Bill Gates tërhiqet nga bordi drejtues për të kaluar më shumë kohë në aktivitete filantropike.

Ai thotë se dëshiron të përqëndrohet në shëndetin global dhe zhvillimin, arsimin dhe trajtimin e ndryshimit të klimës.

Një nga personat më të pasur në botë, Gates, 65 vjeç, ka lënë gjithashtu bordin e kompanisë mbajtëse masive të Warren Buffett, Berkshire Hathaëay.

Gates hoqi dorë nga roli i tij i përditshëm në drejtimin e Microsoft në 2008.

Duke njoftuar masën e tij të fundit, Z. Gates tha që kompania “gjithmonë do të ishte një pjesë e rëndësishme e punës sime të jetës” dhe ai do të vazhdojë të angazhohet me udhëheqjen e saj.

“Unë jam duke pritur për këtë fazë tjetër, si një mundësi për të ruajtur miqësitë dhe partneritetet që kanë menduar më së shumti për mua, të vazhdoj të kontribuoj në dy kompani nga të cilat jam tepër krenare, dhe në mënyrë efektive t’i kushtoj përparësi angazhimit tim për adresimin e disa nga sfidat më të vështira në botë ” – shprehet ai.

Z. Gates, i renditur nga Forbes si njeriu i dytë më i pasur në botë, e bëri pasurinë e tij përmes zhvillimit të programeve kompjuterike personale.

Kur ishte i ri, ai u largua nga kolegji dhe u transferua në Albuquerque, në Neë Mexico, ku ngriti Microsoft me mikun e tij të fëmijërisë, Paul Allen, i cili vdiq në 2018.

Pushimi i tyre i madh erdhi në 1980 kur Microsoft nënshkroi një marrëveshje me IBM për të ndërtuar sistemin operativ që u bë i njohur si MS-DOS.

Microsoft doli publik në 1986 dhe brenda një viti Bill Gates, në moshën 31 vjeç, ishte bërë miliarderi më i ri.