Kompjuterët e kanë të vështirë të lexojnë tekst dhe imazhe në të njëjtën kohë siç bëjnë njerëzit, kështu që gjiganti i rrjeteve sociale po shpreson të zhvillojë një algoritëm që mund të menaxhojë ato.

Facebook ka filluar një konkurs me një grup çmimesh prej 100 mijë dollarësh në mënyrë që të zhvillojë një sistem inteligjence artificiale që mund të zbulojë memet “urrejtëse”, transmeton lajmi.net.

Kompania do t’u sigurojë njerëzve një grup të dhënash që studiuesit mund të trajnojnë algoritmin e tyre, një proces të kufizuar udhëzimesh që një kompjuter mund të ndjekë në mënyrë që të zgjidhë problemet.

Ndërsa njerëzit janë në gjendje të kuptojnë se fjalët dhe imazhet në një meme supozohet të lexohen së bashku, me informacion kontekstual nga njëri që informon tjetrin, Facebook thotë se memet janë të vështira për kompjuterët të analizohen sepse nuk mund të analizojnë thjesht tekstin dhe imazhin veçmas .

Shpresa është që të zhvillohet një mjet që do të marrë modalitete të ndryshme, imazhin dhe tekstin, dhe “t’i bashkojë” ato herët në procesin e klasifikimit.

Për një algoritëm kompjuteri, kjo do të thotë që po shikon si imazhin ashtu edhe tekstin në të njëjtën mënyrë një njeri do të zbulonte nëse meme është “urrejtëse” apo “jo urrejtëse”.