Forumi për Maqedoninë Demokratike ka mirëpritur nënshkrimin e marrëveshjes për emrin midis Maqedonisë dhe Greqisë. FMD beson se ndryshimi i emrit kushtetues nga Republika e Maqedonisë në Republikën e Maqedonisë Veriore nuk ndryshon identitetin e maqedonasve etnikë si dhe të gjuhës maqedonase. Përkundrazi, traktati garanton identitetin dhe gjuhën pa shkelur të drejtën e kombësisë.

“Çështja e imponuar për emrin, edhe pse e padrejtë, me dekada ka qenë pengesë për realizimin e aspiratave euro-atlantike të Maqedonisë. Prandaj, FMD konsideron se kompromisi i arritur është një fillim i mirë për ndërtimin e besimit të ndërsjellë midis dy vendeve fqinje dhe tejkalim i bllokadës për anëtarësimin e vendit në NATO dhe BE. Kjo marrëveshje, megjithëse jo ideale, është ndoshta zgjidhja më e mirë e mundshme në këtë kohë. Dhe sigurisht, zgjidhja e kontestit të emrit nga kjo qeveri dhe nga qeveritë e ardhshme kërkohet angazhim maksimal për zgjidhjen e problemeve ekonomike, gjyqësorin dhe përballjen me korrupcionin, që janë probleme kyçe në vend dhe që kanë një rëndësi thelbësore për të gjithë qytetarët”, thonë nga Forumi për Maqedoninë Demokratike.

Artikulli paraprakJa sa shoferë në Shkup automjetet e tyre i kanë parkuar në mënyrë të parregullt
Artikulli tjetërKjo foto nga marrëveshja Maqedoni-Greqi krahasohet me një moment të rëndësishëm nga historia shqiptare