FNT Skupifestival Shkup, do nis edicionin e 14 me radhë nga data 17  deri më 22 shtator.Hapja solemne do të bëhet të enjten në ora 20: 00,  pra më datë 17 shtator, në hapsirat e Kurshumli Han-it.

 Menjëherë pas hapjes do nis edhe programi i festivalit. Në  natën e parë në program është shfaqja   “Kutia e Zezë” nga Paolo Genovese e   inskenuar nga teatri  Migjeni nga Shkodra. Gjithashtu edhe në netët në vazhdim të gjitha shfaqjet do nisin nga ora 20: 00.

Këtë vit i gjithë programi i festivalit do të organizohet në hapsirat e Kurshumli Han-it në Çarshinë e Shkupit, në ambient të hapur të shtyrë edhe për shkak të situatës e Pandemisë me Kovid 19. Vlen të theksojmë se i gjithë aktiviteti i programit të festivalit do të mbahet sipas protokollit për Kovid 19,  dhënë nga ministria e Kulturës së R.M.V.

Programi i sivjtshëm është i selektuar me një larmi dramaturgjike që ka për bazë në thelb fatin e njeriut karshi stuhive të ndryshme nga jeta. Si  dhe sfidat e ndryshme nga jeta sociale, ekonomike e politike, ku  vjen në pah mendimi krititk i njeriut të thjeshtë karshi fenomeneve të reja. Fillojmë me datë 17 e enjte ora 20 me shfaqjen “Kutia e Zezë” nga Paolo Genovese ,teatri Migjeni Shkodër nga  Shqipëria, vazhdojmë të nesërmen po prap në ora  20:00 me “Anomalia gramatikore ” nga Frania Petrinovich , Teatri Kombëtar nga Novi Sad,  Serbi. Pastaj me “E gjithë dashuria ime” nga Laurent Mauvignier ,Teatri i Luftës në Sarajevë, Bosnjë & Hercegovinë. Në natën tjetër do vij “Zgjimi i Pranverës” nga Frank Wedekind  vënë në skenë nga  Teatri Kombëtar i Kosovës. Nga Bullgaria vjen  shfaqja “Pula” nga A. P. Chehov dhe Niloay Kolyada, SPAM Studios Sofje. Në ora 17: 00 do të shfaqet “Lopata e Artë” nga autori Ferdinand Hysi , teatri Mërgimtari, nga Zagrebi i   Kroacisë, ku më pas nga ora 20:00 do të shfaqet ” Një pjesë nga koleksioni” nga Dimitar Voev , Teatri Vagabonti Sofje, Bullgari

Siç dihet edhe nga vitet e mëparshme  FNT Skupifestival ka edhe karakter garues,  ku juria e përzgjedhur  vendos për shfaqjen më të  të festivalit.  Në  këtë edicion për shfaqjen më të mirë do të kujdesen juria e përbërë nga  aktorja Amernis Nokshiqi, gazetarja për kulturë Evis Halili,si dhe regjisorja Natasha Popllavska.

FNT Skupifestival edhe për këtë vit i falemderon mbështetësit e tij Ministrinë e Kulturës, Qytetin e Shkupit, Kurshsumli Han-in, si dhe mbështetësit medial gazetën Koha, televizion AlsatM, TVM2 dhe mediumet e tjera që na kanë ndihmuar në informin e opiniot të gjerë për aktivitetit e FNT Skupifestival-it .

Për më shumë informacion: http://www.skupifestival.mk/