Franca duhet të zvogëlojë varësinë e saj nga SHBA-të për sistemin e armëve në mënyrë që të zvogëlojë fuqinë e Uashingtonit për të bllokuar eksportet e armëve, tha të enjten ministrja e Mbrojtjes së Francës, Florence Parly.

Pa dhënë shembuj të veçantë, Florence Parly tha se Franca duhet të “zvogëlojë gradualisht mbështetjen nga një numër i caktuar i pjesëve amerikane”, raporton Reuters.

Uashingtoni këtë vit ka bllokuar shitjen në Egjipt të raketave të lundrimit SCALP të ndërtuara nga Franca.
“Ne kemi pasur vështirësi tregtare të lidhura me perspektivat e eksporteve. Dhe ne e dimë se këto vështirësi lidhen me çështje strategjike dhe shpesh me problemet e rivalitetit komercial, “i tha Parli gazetarëve.
Ajo u pyet për këtë temë në korrik nga komiteti i mbrojtjes së parlamentit francez.

E pyetur në atë kohë nga një ligjvënës për shitjen e bllokuar të SCALP, Parly tha: “Ne jemi në mëshirën e amerikanëve”.
Parly tha se veprimet e Uashingtonit nënvizuan nevojën për të minimizuar varësinë nga pjesët e SHBA në projektin e Sistemit të Ardhurave Ajrore të Ardhshme (SCAF) – avioni luftarak i gjeneratës së ardhshme të Evropës, të cilin Franca dhe Gjermania po marrin drejtim në zhvillim.