Gjermania ka nevojë urgjente për më shumë se 150,000 mijë zanatlinj dhe mjeshtër. Kjo është raportuar nga Shoqata Qendrore e Zejtarëve Gjermanë.

Pothuajse gjysma e kompanive kanë vështirësi në gjetjen e stafit . Numri i vendeve të lira të regjistruara sipas llogaritjeve të shoqatës është në rreth 150,000 – por thuhet të jetë edhe më i lartë për shkak të faktit se nuk janë raportuar të gjitha vendet e lira.

Sipas ZDH, arsyet për këtë janë se është zvogëluar numri i të rinjve që dëshirojnë zanatë, ndërsa ka një tendencë në rritje për të studiuar.

Shoqata kërkon nga qeveria gjermane reforma sistem të dyfishtë arsimor ,në mënyrë që të tërheqin më shumë të rinj që të kthehen për të mësuar zanatet.

Kompanitë janë të frustruar nga pritje të gjata dhe nga mjeshtrit me çmime të larta, tha për dpa Klaus Michelson nga Institutit Gjerman për Kërkime Ekonomike.