Një hulumtim i ri i shkencëtarëve pretendon se përdorimi i “Acetaminofenit” ose i njohur si “Paracetamol”, gjatë shtatëzanisë rrit rrezikun për lindjen e një fëmije me ADHD ose autizëm.

Studiuesit e Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit Johns Hopkins nga Bloomberg ekzaminuan mostrat e gjakut të kordonit të kërthizës dhe gjetën një rrezik më të lartë nga të dyja çrregullimet, ku ilaçi ishte i pranishëm, shkruan Daily Mail.

Në fakt, ata thonë se fëmijët e ekspozuar ndaj ilaçit, i njohur edhe me emrin e markës “Tylenol”, ose “Paracetamol” në Evropë, në mitër kishin dy herë më shumë të ngjarë të kishin një lloj të çrregullimit të zhvillimit – ose një kombinim të të dyve – sesa të mos kishin një.

Ekspertët thonë tani që ky studim – që lidh autizmin me një ilaç të zakonshëm – ka disa kufizime dhe se nuk ka asnjë provë të qartë që çrregullimet nuk janë rezultat i një historie familjare, gjenetike apo faktorë të tjerë mjedisorë.

Artikulli paraprakEnis Bytyqi sjell këngën ‘Kujtime’
Artikulli tjetërThënie që do t’ju motivojnë të kapërceni çdo sfidë