Rrepat janë një ushqim sezonal i muajit janar. Ato njihen si panxhar i kuq, për të mos u ngatërruar me panxhar sheqeri, dhe i gjejmë edhe në muajin nëntor.

Rrepat janë të pasura me lëndë ushqyese dhe janë të mira për zemrën, por është e rëndësishme të dini se si t’i konsumoni për të shfrytëzuar sa më shumë cilësitë e tyre.

Biologu ushqyes Francesca Simonella shpjegon cilat janë vlerat ushqyese të panxharëve të kuq. “Ato përmbajnë 25 kcal për 100 gram, shkruan noa. Ato përmbajnë shumë ujë dhe fibra dhe pak kalori. Janë shumë të pasura me kalium dhe kanë mjaft hekur, mangan dhe folate”, thotë ai.

Si të konsumoni rrepat e kuq/ “Do të ishte më mirë të konsumoni rrepa të kuqe të papërpunuar, ndoshta të prerë hollë, ose pas gatimit të shpejtë në mënyrë që të shmangni shkatërrimin ose humbjen e vitaminave dhe mineraleve në ujë të nxehtë”, thotë biologu.

“Disa studime kanë treguar se betalenat që i japin ngjyrën e kuqërremtë mbrojnë nga sëmundjet kardiovaskulare” shton Simonella.