Janë zbuluar një numër aplikacionesh Android që përmbajnë një virus të rrezikshëm që i lejon hakerët të vjedhin të dhënat e klientëve të bankës.

Rreth 29 aplikacione që duket të jenë të padëmshme dhe ofrojnë bateri ose menaxhim të horoskopit ose optimizojnë dhe pastrojnë telefonat celularë, në fakt janë infektuar nga një trojan që i ka mundësuar telekomanduesit që të dërgojnë dhe marrin mesazhe në pajisjen e infektuar.

Në këtë mënyrë, hakerët mund të kenë qasje në protokollet e sigurisë që mbahen shënimet bankare, raportoi “Daily Mail”.
Pasi firma e sigurisë ESET zbuloi aplikacione të rrezikshme, ata njoftuan Google që i hoqën ato nga dyqani i tyre Google Play ku mund të shkarkoheshin. Megjithatë, rreth 30,000 njerëz kanë instaluar këto aplikacione, sipas ESET në blogun e tyre zyrtar.

Pas aplikacionit ekziston një sulmues ose grup hakerësh. Ndryshe nga të gjitha aplikacionet më të zakonshme të dizajnuara për të imituar institucionet financiare dhe për të shfaqur ekranet e rreme të identifikimit, këto klasifikohen si një malware bankar të sofistikuar me funksionalitet kompleks dhe sekret.

Hakerët mund të përgjojnë telefonatat ose mesazhet që përdoren për autorizime me dy nivele, mund të shkarkojnë dhe instalojnë aplikacione të tjera.

Çfarë ndodh kur ju startoni aplikacionet?
Sapo të niset, këto aplikacione mund të shfaqin një gabim që tregon se ato janë hequr për shkak të papajtueshmërisë me pajisjen tuaj dhe pastaj janë fshehur nga këndvështrimi yt. Është e mundur që ata ende sillen si një aplikacion që ata përfaqësojnë, si një horoskop.

Por funksionaliteti kryesor është një paketë të dhënash që përdoret për të imituar një aplikacion bankar dhe për të marrë të dhëna të përdoruesit, dhe pastaj paratë tuaja, paralajmërojnë ekspertët.

Si të mbroni veten?
ESET rekomandon çinstalimin e aplikacioneve të infektuara.
Këto janë aplikacionet e infektuara të cilat i ka zbuluar ESET:

1. Power Manager
2. Astro Plus
3. Master Cleaner – CPU Booster
4. Master Clean – Power Booster
5. Super Boost Cleaner
6. Super Fast Cleaner
7. Daily Horoscope For All Zodiac Signs
8. Daily Horoscope Free – Horoscope Compatibility
9. Phone Booster – Clean Master
10. Speed Cleaner – CPU Cooler
11. Ultra Phone Booster
12. Free Daily Horoscope 2019
13. Free Daily Horoscope Plus – Astrology Online
14. Phone Power Booster
15. Ultra Cleaner – Power Boost
16. Master Cleaner – CPU Booster
17. Daily Horoscope – Astrological Forecast
18. Speed Cleaner – CPU Cooler
19. Horoscope 2018
20. Meu Horóscopo
21. Master Clean – Power Booster
22. Boost Your Phone
23. Phone Cleaner – Booster, Optimizer
24. Clean Master Pro Booster 2018
25. Clean Master – Booster Pro
26. BoostFX. Android cleaner
27. Daily Horoscope
28. Daily Horoscope
29. Personal Horoscope