Kina raportoi ditën e sotme vdekjen e 254 personave dhe një goditje në rastet e virusit prej 15.152, të infektuar, pasi krahina e goditur më rëndë nga Hubei aplikoi një sistem të ri të klasifikimit që zgjeron fushën e diagnozave për shpërthimin, i cili është përhapur në më shumë se 20 vende.

Japonia gjithashtu raportoi për viktimën e parë nga koronavirusi, një grua 80 vjeçare e cila ishte shtruar në spital që nga fillimi i shkurtit. Dy vende të tjera jashtë territorit të Kinës, Hong Kong dhe Filipinet, kanë konfirmuar më parë një vdekje secila.

Qasja e re diagnostikuese erdhi në të njëjtën ditë kur Hubei dhe kryeqyteti i saj i goditur, Wuhan, zëvendësuan zyrtarët e tyre të lartë në një përgjigje të dukshme ndaj kritikave publike për trajtimin e pushtetit lokal të epidemisë, shkruan Associated Press.

Vdekjet totale në territorin e Kinës që nga fillimi i shpërthimit të koronavirusit në dhjetor arritën në 1.367, me numrin e përgjithshëm të rasteve të konfirmuara në rritje në 52.526. Kjo shifër tani përfshin më shumë se 13,000 raste të “diagnozës klinike” në Hubei, e cila duket se përfshin ato të bazuara në analizën e një mjeku të kombinuar me imazhin e mushkërive, në krahasim me pritjen e rezultateve të testit laboratorik.

Në zbërthimin e numrit të madh të rasteve të reja në Kinë, zëdhënësi i Komisionit Kombëtar të Shëndetit Mi Feng tha që Hubei kishte miratuar një plan të rishikuar të diagnozës dhe trajtimit që synon të përshpejtojë identifikimin dhe trajtimin e pacientëve.