Të dielën, 27 Shtator, votuesit në Gjenevë miratuan atë që është vendosur të bëhet paga më e lartë minimale kudo në botë.

Kur të fillojë zbatimi, punëtorët do të paguhen minimumi 23 franga në orë në kantonin perëndimor, shkruan The Local.

Kjo e bën Gjenevën kantonin e katërt zviceran që ka aprovuar një pagë minimale, megjithëse vetëm dy aktualisht e kanë zbatuar plotësisht.

Dy kantone zvicerane – Neuchâtel dhe Jura – kanë vendosur minimume, ndërsa Ticino ka miratuar së fundmi një minimum përmes një referendumi, por ende nuk e ka futur atë në ligj.

Kantonet e mbetura nuk e kanë ndjekur shembullin, ndërsa nuk ka minimum në nivelin federal. Në vitin 2014, Zvicra mbajti një referendum në lidhje me vendosjen e pagës minimale në CHF22, por lëvizja u refuzua.

Pse s’ka pagë minimale në të gjithë vendin në Zvicër?

Pasi u zbatuan për herë të parë në Zelandën e Re dhe Australi në vitet 1890, ligjet e pagës minimale janë përhapur në të gjithë botën. Shumica e vendeve evropiane tani kanë vendosur një formë të kufirit të pagës minimale.

Kur krahasohet me fqinjët e saj evropianë – ose vendet globalisht – Zvicra është e njohur për pagat e saj të larta pothuajse në të gjitha fushat.

Prandaj, është ndoshta e habitshme të zbulosh se vendi nuk ka një pagë minimale për orë të mandatuar zyrtarisht.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që punëdhënësi juaj është i lirë t’ju paguajë aq – ose aq pak – sa të dëshirojë ai ose ajo.

Në vend të kësaj, shuma minimale që mund të paguheni do të përcaktohet përmes negociatave me punëdhënësin tuaj, të cilat mund të ndërmjetësohen nga përfaqësues të sindikatës.

Paga minimale në Zvicër

Për mërgimtarët që vijnë nga vendet tjera – veçanërisht ato anglishtfolëse – ideja për të mos pasur një pagë minimale të përcaktuar në mënyrë federale është ndonjëherë e vështirë të kuptohet.

Pavarësisht nëse kjo do të jetë një shumë në orë ose një e caktuar për orë të plota ose me kohë të pjesshme, vendosja e një standardi minimal në degë të veçanta është një mënyrë e zakonshme për të siguruar që punëtorët nuk janë të paguar ose të papaguar, përcjell tutje albinfo.ch.

Në Zvicër, standardet minimale nuk përcaktohen nga ligji, por nga negociatat kolektive ose individuale me punëdhënësin.

Në përgjithësi, marrëveshjet kolektive do të negociohen nga përfaqësuesit e sindikatës dhe do të zbatohen për një degë të tërë ose në një kanton të tërë, që do të thotë që ju vetë nuk keni nevojë të negocioni.

Megjithatë ekzistojnë disa punë ose lëmenj – zakonisht për punë me të ardhura më të larta ose që janë më pak të zakonshme – ku negociatat do të zhvillohen në baza individuale.

Këto marrëveshje nuk do të mbulojnë vetëm një shumë minimale pagese, por ato gjithashtu do të përcaktojnë përfitime, paga për pushime dhe kushte pune.

Qeveria ka publikuar një listë të marrëveshjeve kolektive të bazuara në industri dhe kantone të ndryshme për t’ju dhënë një ide se sa do të paguheni.

Paga minimale në Evropë

Në total, 22 nga 28 vendet e Bashkimit Evropian kanë një pagë minimale të përcaktuar zyrtarisht.

Vendet e BE-së pa një pagë minimale të mandatuar ligjërisht përfshijnë Italinë, Suedinë, Finlandën, Austrinë dhe Danimarkën, ndërsa vendet jo-anëtare të BE-së si Zvicra dhe Norvegjia gjithashtu nuk kanë minimume të përcaktuara federalisht. Ndërsa kjo mungesë e një marke ligjore mund të jetë e pazakontë, në këto vende – si me Zvicrën – ekzistojnë marrëveshje dhe ndikime të tjera të ndryshme kolektive që do të parandalojnë punëdhënësit nga ngarkimi i ulët i punëtorëve.

Në të vërtetë, paga minimale ‘nominale’ në këto shtete – shifra e cila zakonisht shihet si paga minimale pa u mandatuar ligjërisht – është më e lartë se ato në disa vende ku vendoset një markë specifike.