Në praninë e familjarëve, bashkëveprimtarëve e mysafirëve tjerë, në Kumanovë është përkujtuar, veprimtari i LPK-së, Bajrush Xhemaili – Miratoca.

Në përkujtim të jetës dhe veprës së Bajrush Xhemailit, në Kumanovë u organizua një akademi përkujtimore, në të cilën bashkëveprimtarë e familjarë evokuan kujtime për veprën e tij.

Veprimtari Bajrush Xhemaili ndër vite jetoi dhe veproi në mërgim në kuadër të Lëvizjes Popullore të Kosovës.