Pas pothuajse një viti pa Komision anti-korrupsion, më të fund filloi procedura për zgjedhjen e përbërjes së re. Afatet për formimin e Komisionit janë të shkurta, pasi kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi, paralajmëroi se zgjedhjet presidenciale do t’i shpallë më 8 shkurt.

Konkursi do të zgjasë 7 ditë, pas çka një Komision special do t’i selektojë kandidatët që i plotësojnë kushtet sipas Ligjit të ri për antikorrupsion, i cili u votua javën e kaluar në Kuvend me shumicë prej 2/3. Pas “filtrit” të parë, përzgjedhja e anëtarëve të rinj do të bëhet me intervista publike të cilat do të transmetohet në televizion.

Intervistën do ta realizojnë përfaqësuesit e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë, Konferenca Ndër-Universitare, pastaj Organizatat Joqeveritare, Shoqatat dhe Fondacionet që merren me luftën kundër korrupsionit.

Ligji i ri për parandalimin e korrupsionit ka kritere më të ashpra për zgjedhjen e anëtarëve, ata nuk duhet të jenë anëtarë të ndonjë partie politike dhe të mos jenë donatorë të ndonjë partie politike në 10 vitet e fundit. Gjithashtu, anëtarët e rinj duhet të kenë gjashtë vjet përvojë pune në sferën e luftës kundër korrupsionit dhe sundimit të së drejtës.

Ligji i ri u jep më shumë autorizime anëtarëve të Anti-korrupsionit. Parashihet që të kenë qasje të drejtpërdrejtë në llogaritë bankare të funksionarëve, llogaritë e partive polikë dhe të kenë kontrolle në mbi 60 data baza. Lëndët që do të hapë ky komision, Ligji i ri parasheh afate për mbarimin e tyre, me qëllim që të mos stërzgjaten.

Komisioni shtetëror për parandalimin e korrupsionit nuk funksionon pothuajse një vit pas dorëheqjeve të pesë anëtarëve, për të cilët ekzistonin dyshime për shpenzime fiktive për transport dhe për shpenzim joligjor të parave nga buxheti.

Artikulli paraprakGreqi, Komisioni parlamentar aprovon marrëveshjen e Prespës
Artikulli tjetërTenori i famshëm botëror ishte pjesë e UÇK-së