Dikur shërbente si burg sekret i Greqisë, i cili ka ushtruar funksionin e kampit të përqendrimit në pjesën më të madhe të gjysmës së dytë të shekullit të 20-të.

Ishulli famëkeq përmendet edhe në historinë e lashtë, dhe sot është i ndaluar për turistët. Megjithatë, ekziston mundësia që ai të rihapet si një mjedis i mbrojtur i fokave dhe për adhuruesit e zhytjes.

Gjatë Perandorisë Romake, ishulli shërbeu si një vend në të cilin ata janë vendosur të gjithë ata që sfidonin ligjin dhe konsideroheshin “defekt” i shoqërisë. Megjithatë, në historinë e kohëve të fundit ka qenë edhe më i tmerrshëm.
Gjatë viteve 1948 deri 1953, aty u mbyllën mbi 10.000 njerëz, të cilët ishin pjesë e Lëvizjes së Rezistencës Greke (EAM) dhe morën pjesë në luftën civile greke (1945-1949). Burgu u ri-hap në periudhën ndërmjet viteve 1957 dhe 1964, dhe përsëri nga vitet 1967 deri më 1974.

Sot, madje edhe peshkimi është i ndaluar rreth ishullit, dhe ju mund të shihni atë vetëm nga ajri ose nga bregu i njërit prej ishujve të afërt. Me fjalë të tjera, në vitin 2002, ministri grek i Kulturës e shpalli Jarosin historikisht të rëndësishëm dhe e vuri nën mbrojtjen e shtetit.

Përveç historisë, ishulli është shtëpia e shumë llojeve të florës dhe faunës, dhe është më i njohur për foka mesdhetare. Ishulli është një parajsë e vërtetë për entuziastët e zhytjes, dhe propozimi është që ai të hapet për ekipet që dëshirojnë të eksplorojnë fundin e detit.

Kur struktura përfundimisht nisi të shkatërrohej, ishulli i burgut më në fund u braktis dhe deri në vitin 2000 përdorej vetëm nga marina greke.

Në literaturë klasiken thuhet se Jaros dhe Mikonos janë dy ishuj të cilët perëndia Apolon kishte lidhur ishullin e shenjtë Delos për të ndaluar të përhumbej nëpër Detin Egje.