Paris (France), 15/04/2018.- French President Emmanuel Macron (C) poses on the TV set before an interview with RMC-BFM and Mediapart French journalists at the Theatre national de Chaillot in Paris, 15 April 2018. Macron releases the interview after United States, Britain and France decided to launch air strikes in Syria in response to a suspected chemical weapons attack on 14 April 2018. (Atentado, Siria, Francia, Estados Unidos) EFE/EPA/FRANCOIS GUILLOT / POOL MAXPPP OUT

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, tha në një intervistë për BBC-në se planet e Bashkimit Evropian për të ndërtuar qendra për përpunimin e migrantëve në Afrikën e Veriut nuk do të funksionojnë, nëse procesi nuk udhëhiqet nga vendet atje.

Duke folur gjatë një vizite në Nigeri, Macron tha se shumë vende afrikane janë të shqetësuara se qendrat e tilla do të veprojnë si një faktor tërheqës për migrantët.
Deri më tani, asnjë vend afrikan nuk ka rënë dakord për ngritjen e këtyre qendrave.

Udhëheqësit e BE-së u pajtuan për eksplorimin e një ideje të tillë javën e kaluar, në një samit në Bruksel.
Ata gjithashtu ranë dakord për të krijuar qendra të sigurta për pranimin e migrantëve brenda BE-së, por kanë dallime të thella rreth zbatimit të planit.

Macron tha se Evropa do të përballet me migrimin nga Afrika me dekada, për shkak të, siç u shpreh, ritjes së paplanifikuar të popullsisë në Afrikë.

Ai është kritikuar për deklarata të tilla në të kaluarën dhe disa e kanë akuzuar për përsëritje të retorikës koloniale.
Por, Macron po ashtu tha se BE-ja nuk mund të marrë vendime për vendet afrikane.

Macron tha se prioritet i tij kryesor është t’i dekurajojë njerëzit nga marrja e “rreziqeve të çmendura” vetëm për të arritur në Evropë.