Në vendin tonë qarkullojnë automjete mesatarisht të vjetra prej 18 vjetësh. Gjysma e automjeteve të regjistruara përdorin naftë, ndërsa 218.544 automjete përdorin benzinë, ndërsa gaz dhe metan përdorin vetëm 12 mijë, ose vetëm 2.6 për qind e automjeteve.

Qeveria ka ofruar subvencione për instalimin e pajisjeve të gazit në automjete, por parashikon se do të përdoret vetëm për 1.200 automjete.

Dame Dimitrovski, profesorë në Fakultetin e Makinerisë dhe kreu i Laboratorit për motorë dhe lëndë djegëse, thekson se transporti nuk është një faktor kryesor për grimcat e ngurta, as në Shkup as në qytete të tjera, por që në thelb diçka duhet të futet në lidhje me emetimet e automjeteve.

Sa i përket subvencioneve të shpallura për instalimin e pajisjeve të gazit në automjete, Dimitrovski beson se me një konvertim të gazit mund të pritet një reduktim i caktuar i emetimeve të automjeteve nga pothuajse të gjitha parametrat.

Dimitrovski shton se konvertimi i motorëve të automjeteve, është e mundur edhe ke motorët me benzinë dhe naftë, me çka motorët me benzinë mundet më lehtë të kalojnë në metan ose butan të propanit dhe kjo nuk është një metodë e kushtueshme, ndërsa tek motorët me naftë bëhet konvertimi, por është ende e nevojshme që të përdoret edhe lëndët naftës dhe gazit.