Shkencëtarët kanë krijuar ‘materialin më të zi të bërë ndonjëherë’, i cili thith 99,96 për qind të dritës dhe është dhjetë herë më i zi se çdo gjë e bërë më parë.

Studiuesit nga Instituti i Teknologjisë në Masaçusets (MIT) mbuluan një diamant në vlerë 1.6 milion funte me substancën në një përpjekje për të provuar ngjyrën e tij të zezë.

Materiali hi-tech, ‘si mantel’ u bë nga nanotubat e karbonit (CNT) dhe u rrit në letër alumini, duke thithur 99,96 për qind të dritës – duke e bërë atë ‘materialin më të zi të bërë ndonjëherë’.
Vantablack S-VIS ishte pasardhësi i Vantablack, i cili u krijua me nanotubat e karbonit në temperaturë të ulët dhe u zhvillua në 2014.
Spreji zakonisht mund të arrijë një reflektim prej më pak se 0.2 për qind. Për dallim nga amortizuesit e tjerë të zi, ai ofron këtë performancë të jashtëzakonshme në një gamë të gjerë këndesh shikimi dhe gjatësi vale, e cila është kritike për instrumentet optikë, si dhe në shumë aplikime estetike.

Për shembull, është 17 herë më pak reflektuese sesa ngjyra super e zezë që përdoret për të minimizuar dritën e humbur në teleskopin hapësinor Hubble.

Elementi aktiv i Vantablack S-VIS është një matricë nanotubi karboni. Veshja zbatohet duke përdorur një proces të duhur që përfshin një numër hapash para dhe pas aplikimit për të arritur reflektimin e tij ultra të ulët.