Galeria Nacionale e Republikës së Maqedonisë Veriore me kënaqësi të veçantë njofton projektin e saj të ardhshëm, ekspozitën “Merry-go-round” nga Oleg Kulik, e cila do të hapet më 22 qershor në orën 20.00, në qendrën multimediale Mala Stanica.Ekspozitën e organizojmë në bashkëpunim me vetë autorin dhe Muzeun e Artit Bashkëkohor të Vojvodinës, Novi Sad, nga ku po e marrim.

Oleg Kulik është një nga artistët më të diskutueshëm nga Blloku Lindor veprimet dhe performancat e të cilit ende shkaktojnë shqetësime, rezistencë dhe madje tronditje, dhe ata patjetër kanë vendosur dhe vendosur akoma diskurset për atë që është e lejueshme dhe e pranueshme shoqërisht në art. Siç thotë kolegu im Sanja Kojic Mladenov: “… Oleg Kulik është një nga artistët kryesorë ndërkombëtarë që adreson margjinalizimin e kontekstit të Evropës Lindore nga skena e artit perëndimor, ndryshimet sociale tranzicionale të regjimit komunist dhe kritikat e shoqërisë realizëm në art, gjithashtu i rëndësishëm dhe për konsiderimin dhe dekonstruksionin e artit bashkëkohor në rajonin tonë “.

“Kjo është një ekspozitë retrospektive e shfaqjeve të mia, por nga këndvështrimi i periudhës time të re – periudha e skulpturës (në fakt, kjo është një kthim në origjinën time, pasi që unë fillova si skulptor në fillim të viteve 1980). Kështu që unë shikoj performancën time si skulptor dhe shoh aspekte të reja të trupit. Ky është trupi si një skulpturë që më intereson tani. “Dikur isha i interesuar për trupin në një situatë.” (Oleg Kulik).

Ekspozita në Mala Stanica do të paraqesë veprimet e tij antologjike nga vitet 90 të shekullit të kaluar dhe shfaqjet e famshme emblematike nga seriali Rage Dog, unë kafshoj Amerikën, Amerika më kafshon, e dua Evropën dhe nuk ma kthen dashurinë, kolazhet e fotove nga vitet 2000, si dhe një shfaqje dhe skulpturë e re e kryer në bashkëpunim me Muzeun e Artit Bashkëkohor në Vojvodina.

Oleg Kulik lindi në 1961 në Kiev dhe konsiderohet si një nga themeluesit e veprimit në Rusinë post-Sovjetike. Përmes punës së tij, ai eksploron marrëdhëniet midis politikës dhe pushtetit, aspektet emocionale dhe fizike të marrëdhënies midis njerëzve dhe kafshëve, normalitetin dhe devijimin, kiqin dhe artin. Ai u diplomua nga Shkolla Mbretërore e Artit në 1979. Ai e filloi karrierën e tij si kurator në Galerinë Rigina në Moskë, ku ekspozitat dhe qasjet e tij jo konvencionale menjëherë tërhoqën vëmendjen e publikut. Që nga vitet 2000, ai është marrë kryesisht me teknika të tilla si kolazh fotografik, instalime skulpturore, pikturë dhe performancë. Ai ka marrë pjesë në shumë projekte dhe bienale ndërkombëtare, përfshirë Bienalen e Venecias dhe Festivalin Manifesto, dhe punimet e tij ruhen në koleksione në të gjithë botën në disa nga muzetë më të rëndësishëm, të tilla si Tate Modern, Pompidou, Galeria Tretyakov dhe të tjerë . Ai mori një bursë nga Fondacioni Pollock-Krasner (1990) dhe një bursë nga Senati i Berlinit (1995). Përveç çmimeve të shumta ndërkombëtare, Kulik u dha Medalja e Meritës (e denjë) nga Akademia Ruse e Arteve. Ai jeton dhe punon në Moskë.

Ekspozita do të shfaqet deri më 15 korrik 2021 dhe kuratorja përgjegjëse për projektin është Ana Frangovska, kuratore e vjetër. Një bisedë në internet me Oleg Kulik do të organizohet gjatë ekspozitës dhe në fillim të korrikut Sanja Kojic Mladenov, kuratore e projektit në Muzeun e Artit Bashkëkohor të Vojvodinës, do të jetë e ftuar, e cila do të mbajë një leksion mbi bashkëpunimin me Kulik dhe projektet e tij domethënëse.

Post produkcion dhe montazhë të videos Denis Jagxhi

Galeria Nacionale e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Artikulli paraprakI ndalohet hyrja në Kosovë ministres serbe
Artikulli tjetërLansohet projekti i ri i Elvana Gjatës, videoklipi është joshës