Muzika është një nga agjentët më efektivë kundër stresit, pavarësisht nëse ne e luajmë atë ose thjesht e dëgjojmë atë, thonë kardiologët amerikanë. Kërkimet kanë treguar se dëgjimi ose interpretimi i muzikës suaj të preferuar shkakton një ndjenjë të mirëqenies, e cila ka një efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular. Respektivisht, gjatë hulumtimit, u zbulua se muzika e këndshme zvogëlon frekuencën e sulmeve anginale, ka një efekt të dobishëm në rregullimin e presionit të gjakut dhe aritmisë, e cila rezulton në një cilësi më të mirë të jetës, dhe kështu jetëgjatësi më të gjatë.

Dr. Mike Miller, një kardiolog në Universitetin e Qendrës Mjekësore të Universitetit të Maryland në Baltimore dhe një nga autorët e këtij studimi, deklaron se interpretimi ose dëgjimi i muzikës së preferuar shkakton një ndjenjë të mirëqenies, e cila ka një efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular . Kjo vlen vetëm për ritmet e preferuara, jo të gjitha! Kardiologu amerikan, megjithatë, paralajmëroi se kjo vlen vetëm për ritmet e preferuara, ndërsa muzika që nuk na pëlqen ka efektin e kundërt, krejtësisht të kundërt. Miller ka kaluar vite duke studiuar efektin e lumturisë, ose gjëra që i bëjnë njerëzit të lumtur, në punën e zemrës.

Ai filloi kërkimet me të qeshura dhe zbuloi se ndikon në zgjerimin e enëve të gjakut dhe kështu mundëson qarkullim më të lirë të gjakut. Duke studiuar efektin e muzikës në zemër, Miller zbuloi se dëgjimi i shpeshtë i muzikës së preferuar mund të çonte gjithashtu në uljen e kolesterinës dhe rrezikun e mpiksjes së gjakut.

Kur dëgjoni muzikën tuaj të preferuar dhe të këndshme, çlirohet oksid nitrite, një endorfinë kimike që shoqërohet me ndjenjën e lumturisë.

Artikulli paraprakPranoi ankimimin e LSI, KAS do të hapë 24 kuti votimi të Qarkut të Beratit
Artikulli tjetërSHBA-ja dhe Pakistani diskutojnë për luftën kundër terrorizmit