Njerëzit anembanë botës po bëhen më të zemëruar, të stresuar dhe të shqetësuar, thotë një sondazhi i ri global.

Nga rreth 150,000 njerëz të intervistuar në mbi 140 vende, një e treta tha se ata vuanin nga stresi, ndërsa të paktën një në pesë persona përcjetojnw trishtim ose zemërim.

Raporti vjetor i Emocioneve Globale Gallup i kërkoi njerëzve përvojat e tyre pozitive dhe negative, shkruan BBC, përcjell Albinfo.ch.

Vendi më negativ ishte Çadi, i ndjekur nga Nigeria. Vendi më pozitiv ishte Paraguai, tha raporti.

SHBA ishte vendi i 39 më pozitiv, Britania e Madhe ishte e 46 dhe India renditet e 93-ta.

Hulumtuesit u përqëndruan në përvojat e pjesëmarrësve një ditë para sondazhit të zhvilluar.

Të intervistuarve u janë bërë pyetje të tilla si “a keni buzëqeshur apo keni qeshur shumë dje?” dhe “a jeni trajtuar me respekt?” kjo në një përpjekje për të fituar një pasqyrë në përvojat e përditshme të njerëzve.

Rreth 71% e njerëzve thanë se përjetuan një sasi të konsiderueshme kënaqësie një ditë para sondazhit.

Sondazhi zbuloi se nivelet e stresit ishin në një nivel të ri, ndërsa nivelet e shqetësimit dhe trishtimit u rritën gjithashtu. Rreth 39% e të anketuarve thanë se kishin qenë të shqetësuar ditën para sondazhit dhe 35% ishin të stresuar.

Top 5 vendet me përvojat më të mira pozitive

Paraguaj

Panama

Guatemala

Meksikë

El Salvador

Top 5 vendet me përvojat më të larta negative

Çad

Niger

Sierra Leone

Irak

Iran

Vendet e Amerikës Latine, përfshirë Paraguajin, Panamanë dhe Guatemalën kryesuan listën e përvojave pozitive, ku njerëzit raportuan se “ndjenin shumë emocione pozitive çdo ditë”.

Sondazhi pretendon se reflekton tendencën kulturore në Amerikën Latine për të “përqendruar në pozitën e jetës”.

Çadi kishte rezultatin më të lartë për përvojat negative. Më shumë se shtatë në 10 çadianë thanë se kishin luftuar për të ofruar ushqim në një pikë në vitin e kaluar, shkruan BBC, përcjell Albinfo.ch.

Rreth 61% e njerëzve në vend thanë se kishin përjetuar dhimbje fizike.

Vendi vuan nga infrastruktura e papërshtatshme dhe konflikti i brendshëm, ndërkohë që kushtet shëndetësore dhe sociale krahasohen në mënyrë të pafavorshme me ato të gjetura në rajon.

Pavarësisht rezultatit të lartë të Çadit për përvojat negative, njerëzit në SHBA dhe Greqi u theksuan më shumë se çadianët.

Greqia kishte popullsinë më të stresuar në botë me 59% duke thënë se ata përjetuan stres në ditën përpara sondazhit. Rreth 55% e të rriturve amerikanë thanë se ishin të stresuar.