Në gjendje kritike disa fëmijë, vaksinimi vazhdon në teren

Në një gjendje të rrezikshme për jetën vazhdon të jettë një djalë gjashtëmbëdhjetë vjeçar që vuan nga fruthi që merr frymë përmes aparateve. Djali është i pavaksinuar, ka paralizë cerebrale dhe pneumoni që ka ndodhur si një komplikacion i fruthit dhe është hospitalizua në Klinikën për sëmundje infektive dhe kushteve febrile. Ministria e Shëndetësisë thotë se ka gjashtë pacientë të tjerë, tre të rritur dhe tre fëmijë, të cilët kanë marrë komplikime pasi që ishin infektuar me epideminë e fruthit. Në gjendjen kritike të fruthit është edhe një fëmijë njëmbëdhjetë muajshe, i cili është i lidhur me aparatet në Klinikën e Sëmundjeve Fëmijëve.

“Në Klinikën Pediatrike janë hospitalizuar 11 pacientë me fruth dhe fëmija njëmbëdhjetvjeçare që ka fruth dhe është ende në respirator dhe ka gjendje të rëndë”, tha drejtori i klinikës, dr Katarina Stavriq.

Janë hospitalizuar gjashtë fëmijë me fruth prej tre muajsh e gjysmë deri në gjashtë vjet në Institutin për Sëmundjet e Mushkërive në Fëmijë – Kozle. Nuk ka asnjë fëmijë të vetëm në gjendje kritike. Të gjithë janë trajtuar sipas protokollit të rreptë për trajtimin e fruthit, thotë drejtori i Institutit, Dr. Angelço Andonovski.

Në ditën e fundit të natës, gjatë detyrës nga e shtuna deri të dielën, mjekët e Klinikës Infektive regjistruan 12 persona me fruth në 12 pacientë, pesë prej të cilëve u ndaluan për trajtim spitalor. Ministria e shëndetësisë tha se në spital fëmijë tetë muajshe ëstë hospitaliziar nga Gostivari, i pavaksinuar, dhe pacientit 33-vjeçar nga Qendra, për të cilin nuk ka të dhëna mbi vaksinat. Komuna e Studeniçanit ka hospitalizuar një fëmijë tetë muajsh deh vëllai I saj për dy-vjeçar të pavaksinuar si dhe një fëmijë tjetër dy vjet dhe pacient 37 vjeç, i pa evidentuar me vaksinë.

“Janë lëshuara për trajtim në shtëpi dy fëmijë dhe pesë të rritur nga Shkupi, kryesisht pa vaksina ose pa të dhëna për vaksinat e përdorura. Klinika për Sëmundjet Infektive aktualisht ka 32 pacientë, 16 fëmijë dhe 16 të rritur, “tha ministria e Shëndetësisë.

Vaksinimi në terren i nxënësve të shkollave fillore dhe të mesme në qytetet e brenda vendit ka filluar të premten nga ekipet e shtëpive të kujdesit shëndetësor. Në Shkup, vaksinimi në terren do të fillojë nga sot.