Kryeministri Zoran Zaev, së bashku me presidentin serb Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrin shqiptar Edi Rama zhvillojnë një takim trepalësh përpara një takimi të liderëve të Ballkanit Perëndimor që do të mbahet nesër, e Dielë, 10 Nëntor, dhe miratuan deklaratën me një listë të përparësive dhe masave për të përmirësuar bashkëpunimin rajonal, përcjell FLAKA.

“Kjo deklaratë me një listë të përparësive dhe masave vjen pas takimit të tyre të mëparshëm të përbashkët në Novi Sad. Baza e deklaratës është bashkëpunimi, angazhimi i përbashkët dhe eliminimi i të gjitha pengesave për lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit, si një kontribut për qytetarët e të gjitha vendeve të rajonit në arritjen e një qëllimi të përbashkët përfundimtar – anëtarësimin e plotë në BE. Angazhimi për intensifikimin e bashkëpunimit në bazë të një deklarate të miratuar bashkërisht pritet në vendkalimet kufitare, përveç kontrolleve të përbashkëta doganore, do të ketë bashkëpunim të përbashkët për kontrollet fitosanitare, si dhe lëvizjen e lirë të qytetarëve në të tre vendet vetëm me kartat e identitetit”, thuhet në njoftim.

Deklarata shpall mundësi të tregut të hapur dhe qasje në iniciativat e biznesit në të gjithë rajonin, pavarësisht se ku janë krijuar ndërmarrjet, krijimin e vendeve të reja të punës dhe inkurajimin e potencialit të përgjithshëm të rritjes. Kjo iniciativë hap mundësi të mëdha për të rinjtë të lidhen me reputacionin e modelit evropian të zbatimit të standardeve të BE-së me synimin e përparimit ekonomik të vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe transformimit të përgjithshëm demokratik.

Sonte, kryeministrave Zaev dhe Rama dhe presidenti Vuçiq iu bashkangjitën edhe Kryetari i Këshillit të Ministrave të Bosnje-Hercegovinës Denis Zvizdiq dhe Ministrja e Ekonomisë për Malin e Zi Dragica Sekuliq, në një darkë të organizuar nga Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut Zoran Zaaev dhe nesër do të fillojë pjesa e takimit të liderëve të Ballkanit Perëndimor.

Axhenda e mbledhjes së nesërme gjithashtu përfshin një seancë plenare të drejtuesve të vendeve të Ballkanit Perëndimor me përfaqësues të Bashkimit Evropian, Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Bankës Botërore, Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Bankës Evropiane të Investimeve, pas së cilës ata do të zhvilloni një konferencë të përbashkët shtypi.