Ministri i Mjedisit Naser Nuredini është planifikuar të takohet me Drejtorin e ri të Deponisë Drisla të Hënën. Nuredini tha në një prononcim për MIA se mbeturinat e vetme të rrezikshme në vend janë mbeturinat komunale. Ne po importojmë, thekson ai, mbeturinat për riciklimin dhe ripërdorimin.

“Mbetjet e vetme të rrezikshme që kemi në vendin tonë janë mbeturinat komunale. Ne nuk lejojmë që mbeturinat ose deponitë të importohen në vendin tonë. Mbetjet e vetme që importohen janë për riciklimin dhe ripërdorimin, dhe asgjë tjetër. Nëse ka dyshime për ndonjë veprimtari të tillë, ne do të hetojmë me autoritetet dhe do të sigurohemi që ajo të mos ndodhë kurrë”, tha Nuredini.

Sa i përket kush kontrollon atë që hyn në vend si mbeturina dhe kush ka përgjegjësinë më të madhe, Ministri i Mjedisit thotë se si institucion ata krijojnë politika dhe se doganat duhet të dinë se çfarë importohet në vend.

“Ne, si institucion, krijojmë politika, i shkruajmë ligjet, por gjithashtu përpiqemi t’i zbatojmë ato. Ne nuk lejojmë që mbeturinat të hidhen ose depozitohen në vendin tonë. Leja e importit mund të merret vetëm për riciklimin dhe ripërdorimin. Nëse ekziston dyshimi më i vogël se është i nevojshëm hetimi i mëtutjeshëm, ne do të punojmë me autoritetet bullgare për ta zbuluar dhe të sigurohemi që kjo të mos ndodhë në vendin tonë. Kush është përgjegjës? Zyrtarët doganorë duhet të dinë se çfarë po importohet në vend. Ka rregulla dhe rregullore që kontrolli i vendkalimeve kufitare duhet të jetë i plotë. Ne do t’i mbështesim ata në çdo mënyrë të mundshme, ne jemi një institucion, do të bëjmë gjithçka që mund të bëhet”, tha Nuredini.

Çështja e mbeturinave të rrezikshme dhe mbeturinave në përgjithësi është aktualizuar pasi Prokuroria e Burgas hapi një hetim për importin e parregulluar të 25 kontejnerëve italianë të mbeturinave në portin bullgar. Çështja është e lidhur me Blacion Ltd, me një adresë dhe selinë në Sofje, dhe Bllaze Ignjatovski dhe Goran Angelov, të cilët deri vonë drejtuan Drisla, kanë një interes në të.

Sipas Prokurorisë së Burgasit, mbeturinat e gjetura në kontejnerë nuk janë radioaktive apo toksike, por megjithatë një mospërputhje është identifikuar midis asaj që thuhet në dokumentacionin e kontejnerit dhe përmbajtjes së tyre.

Mbeturinat u transportuan me anije në 5 shtator të vitit të kaluar dhe kanë një regjim të përkohshëm ruajtjeje prej 90 ditësh. Hetimi po vazhdon, po merren mostrat e të gjithë kontejnerëve dhe do të kërkohet një urdhër arrest ndërkombëtar pasi kontejnerët vijnë nga Italia.