unonjësit e kopshteve, shkollave dhe spitaleve do të kenë një rritje pagash prej 5 për qind. Rritja fillon nga paga e shtatorit që do të paguhet në tetor. Këtë e njoftuan në pres konferencën e sotme të përbashkët ministrat e Financave, Shëndetësisë, Arsimit dhe Shkencës dhe Punës dhe Politikës Sociale, Dragan Tevdovski, Venko Filipce, Arbër Ademi dhe Mila Carovska. Ministri Tevdovski njoftoi se ky ndryshim u njoftua nga Buxheti i vitit 2018, i cili u miratua vitin e kaluar.

“E kemi të qartë se ky nuk është ndonjë ndryshim i madh. Ndryshimi është në përputhje me mundësitë, por drejtimi është i qartë. Për Qeverinë, forcimi i shëndetit publik dhe arsimit është një prioritet. Arsimi dhe shëndeti janë bazat e shoqërisë dhe ne nuk duhet të lejojmë që vendi të jetë në fund të testeve të PISA-s dhe nuk duhet t’u lejojmë mjekëve të shpërngulen ose të largohen nga shëndeti publik. Ne jemi të vendosur të investojmë në kapitalin njerëzor”, theksoi Tevdovski.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës Arbër Ademi shpjegoi se të gjithë të punësuarit në shkollat publike dhe shtetërore fillore dhe të mesme në vend, qoftë të angazhuar me kohë të pacaktuar pune apo me kohë të caktuar ose provizore, do të marrin një rritje pagash prej 5 për qind. Ka rreth 30 mijë të punësuar, 21,288 në arsimin fillor dhe 8,950 në arsimin e mesëm.

Fondet e parashikuara për këtë vit për tremujorin e fundit arrijnë në 145 milionë denarë, ndërsa për vitet e ardhshme parashihen rreth 580 milion denarë. “Përveç marrëveshjeve të nënshkruara, të punësuarve në arsim u garantohen edhe pagat më të ulëta, përkatësisht 12,714 denarë në shkollat fillore dhe 13,117 denarë në shkollat e mesme”, tha Ademi.

Në shëndetin publik, megjithatë, 19,123 punonjës do të marrin një rritje, për të cilën 117,483,846 denarë janë ndarë nga buxheti i vitit 2018. Ministri Filipçe tha se stafit mësimdhënës në degët kirurgjikale të klinikave universitare pagat do t’i rriten mesatarisht për 5,300 denarë dhe mjekëve specialistë në klinikat universitare për 4,500 denarë. Për infermieret në klinikat universitare me një diplomë universiteti pagat do të rriten mesatarisht dy mijë denarë dhe për personelin mjekësor në klinikat universitare me arsim të mesëm pagat do të rriten për rreth 1.500 denarë.

Në spitalet e përgjithshme me një rritje pagash, personeli mësimor do të marrë një pagë prej rreth 4.700 denarësh, specialistë mjekë për 4.060 denarë, infermierë me një shkallë universiteti prej 2.050 denarë dhe personeli mjekësor do të marrë një pagë më të lartë prej 1.050 denarësh. Ministrja Carovska theksoi se një rritje prej pesë për qind do t’u jepet të gjithë edukatorëve dhe infermierëve që punojnë në arsimin parashkollor. Janë rreth 4,295 punonjës, për të cilët MTSP ka siguruar 15 milionë denarë.

“Kjo rritje prej pesë për qind i parapriu një rritje prej dy për qind vitin e kaluar. Dhe ne nuk po ndalemi këtu. Ne vazhdimisht punojmë me punonjësit dhe sindikatat për të krijuar një sistem të zhvillimit profesional në edukimin parashkollor dhe rritjen e pagave të karrierës më tej”, tha Carovska.

Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve, ministri Tevdovski kujtoi se kjo rritje e pagave u njoftua vitin e kaluar, u prezantua në Buxhetin, të votuar nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë, kur nuk dihej se do të kishte referendum.

Прес-конференција на министрите Царовска, Филипче, Адеми и Тевдовски

Во живо: Заедничката прес-конференција на министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, министерот за здравство, Венко Филипче, министерот за образование и наука, Arbër Ademi и на министерот за финансии, Драган Тевдовски.

Publiée par Влада на Република Македонија sur Samedi 22 septembre 2018