British Prime Minister Theresa May (R) and European Union Council President Donald Tusk during the extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

 Sot pas takimit mes presidentit të vendit Stevo Pendarovski dhe kryetari i Këshillit Europian Donald Tusk, që të dy dolën për pres konferencë sa i përket takimit, përcjellë Zhurnal.

Takimi mes Pendarovskit dhe Donald Tusk ishte si pjesë e takimeve të vazhdueshme të krerëve të Maqedonisë së Veriut, si mënyrë për të frymëzuar dhe bindur anëtarët e BE-së për të dhënë datë për negociata për Maqedoninë e Veriut.

Kryetari i Këshillit Europian Donald Tusk deklaroi se personalisht ai beson se është i mundur vetëm një vendim, e ajo është fillimi i negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë për anëtarësim në BE.

“Si kryetar i Këshillit Europian nuk dua të prejudikoj. Bëtë gjithçka që u prit nga ju, por të jem i sinqertë, jo të gjitha shtetet anëtare të BE-së janë të përgatitura të sjellin vendim për hapjen e negociatave për anëtarësim në ditët në vijim. Çështja nuk është “nëse” do të fillojnë, por “kur?” do të fillojnë. Jam i kujdesshëm për këtë çështje sepse e di se ndonjëherë arritja e konsensusit mes 28 vendeve anëtare zgjatë më shumë sa unë do doja. Por, nuk ka dyshim se vendi i shtetit tuaj dhe të rajonit është në BE”, deklaroi Tusk.