Deri te Presidenti, Pendarovski ka arritur nismë nga disa parti politike për reforma në modelin zgjedhor përmes ndryshimit të Kodit Zgjedhor, në drejtim të krijimit të modelit proporcional me lista të hapura dhe reduktim të numrit të njësive zgjedhore.

Nga kabineti i Presidentit kanë thënë se Presidenti e përkrahë këtë iniciativë.