Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi dhe koordinuesit e grupeve të deputetëve sot në takimin e rregullt të së hënës duhet të dakordohen nëse dhe kur Komisioni ligjvënës-juridik do të mblidhet dhe do ta shqyrtojë kërkesën e LSDM-së për interpretim autentik të nenit 11 nga Ligji për falje.

Qëllimi i interpretimit autentik, sipas parashtruese, është që të pengohen tentimet për shmangien e drejtësisë dhe sigurim të mosndëshkimit për vepra serioze penale, gjegjësisht aktivizim të faljeve të paligjshme të dhëna nga ish-presidenti Gjorge Ivanov, ndërsa në kontekst të vendimit të mundshëm të Gjykatës kushtetuese për shfuqizimin e nenit 11 nga Ligji për plotësim të Ligjit për falje nga viti 2016.

Nga Kabineti i Xhaferit informojnë se kërkesa për interpretim autentik që ka arritur të premten menjëherë është përcjell deri tek deputetët.

Ministrja e Drejtësisë Renata Deskoska kërkoi interpretim autentik nga Kuvendi, ndërsa grupi i deputetëve i LSDM-së të premten e dorëzoi deri tek kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi.

Sipas procedurës kuvedore, kërkesa për interpretim autentik së pari duhet të kalojë përmes sitës së Komisionit ligjvënës-juridik.

Në Komisionin ligjvënës-juridik shumicë nuk kanë as partitë qeveritare, as opozita, por kjo nuk do të thotë se interpretimi autentik i LSDM-së nuk do të marrë mbështetje. Përveç nga LSDM-ja, deputetët e partive më të mëdha BDI dhe VMRO-DPMNE ende direkt nuk kanë thënë në opinion si do të votojnë. Partitë më të vogla parlamentare si PLD, Aleanca për Shqiptarët dhe Lëvizja Besa theksojnë se nuk mbështesin amnisti.

Ministrja e Drejtësisë Deskoska, të premten e ka ftuar Kuvendin të jep interpretim autentik për nenin 11 të Ligjit për amnisti me qëllim, që siç thuhet, “të pengohen tentimet e përditshme të llojit të ndryshëm për shmangien e drejtësisë dhe sigurimit të mosndëshkimit për vepra serioze penale”.

Pas dy viteve e gjysmë politikë të fuqishme dhe me përgjegjësi, qytetarët filluan t’i ndjejnë përfitimet – janë rritur rrogat, janë zvogëluar harxhimet, ndihmë për kategoritë e rrezikuara, rriten investimet e huaja, ndërsa papunësia është në shkallën historike më të ulët prej 17,4 për qind, thekson mes tjerash kryeministri Zoran Zaev në fjalimin e sotëm deri te qytetarët. Ai paralajmëron se Qeveria do të vazhdojë të investojë në ekonomi stabile dhe në kapitalin njerëzor.

VMRO-DPMNE është kundër amnistive dhe kundër faljeve. VMRO-DPMNE nuk d të përkrah amnisti dhe falje. Nëse Zaevi vazhdon me planin e tij dhe i zemëron qytetarët, VMRO-DPMNE-ja do të dalë me ta në protesta.

Kryetari i partisë opozitare VMRO-DPMNE në një kumtesë me shkrim theksoi se siç po e sheh ai po bëhet aktuale tema me vendimmarrjen e Gjykatës Kushtetuese, brenda natës dhe vetëm disa muaj para zgjedhjeve.

“Kur bëhet fjalë për amnisti si parim dhe sidomos që në krye të Qeverisë kemi dikë që tashmë ka kaluar përmes këtij procesi dhe është amnistuar do të them se jam person që nuk e mbështet faljen si parim”, theksoi Mickovski

Kuvendi, siç theksoi ai, duhet të sjell vendim për interpretim autentik të ligjit.

BDI zyrtarisht nuk u deklarua me këtë qëndrim, por një pjesë e mediumeve duke iu referuar burimeve partiake njoftuan se ato para se të ndërtojnë mendimin e tyre do të konsultohen ekspertë juridikë. .