Protokolli për anëtarësim në NATO do të ratifikohet në kohë në Kuvendin republikan, pasi kryeministri spanjoll Pedro Sançez dje e dha betimin si kryeministër, me çka nëse hapet rruga për ratifikimin e mbetur të Protokollit, pas së cilës Maqedonia e Veriut do të bëhet anëtarja e 30-të e Aleancës.

Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi thotë se Protokolli do të ratifikohet deri më 12 shkurt, me çka pas formimit të Qeverisë së Spanjës, tani edhe tek ne procedura është më e lehtë dhe më e qartë. Vlerëson se nuk duhet të shpejtohet me ratifikimin e parakohshëm.

“Në këtë moment nuk ka nevojë të shpejtohet me ratifikimin e parakohshëm. Propozimi i Qeverisë është në procedurë kuvendore dhe nuk ka indikacione se duhet kohë të veprohet”, deklaroi Xhaferi për TV Telma.

Të gjitha partitë parlamentare janë të gatshme të japin dritë të gjelbër.

Artan Grubi i BDI-së thotë se Protokolli do të ratifikohet në kohë, me çka vendi ynë do t’i bashkohet Aleancës javëve të ardhshme.

Nga ana tjetër, VMRO-DPMNE, Aleanca për Shqiptarët dhe Besa e mbështesin ratifikimin e parakohshëm të Marrëveshjes për anëtarësimin e Maqedonisë në NATO.