Implementimi i plotë i detyrimeve tona në Marrëveshjen e Prespës lidhur me procesin paraqasës në Bashkimin Evropian (BE). Ekziston lidhshmëri mes zbatimit të Marrëveshjes dhe hapjes e mbylljes së kapitujve për integrim, porositën kryeministri Zoran Zaev dhe shefi i diplomacisë Nikolla Dimitrov pasi vendi nuk mori datë për fillim të negociatave me BE-në.

Në intervistën për “Juronjuz” në gjuhën greke, Zaev ka thënë se anëtarë të caktuar të Marrëveshjes së Prespës janë të lidhur me hapjen e kapitujve në procesin e negociatave aderuese të Maqedonisë së Veriut me BE-në.

“Ekziston lidhshmëri midis zbatimit të marrëveshjes dhe hapjen dhe mbylljen e kapitujve për integrim. Veçanërisht për përdorim të brendshëm për disa raste. Ekziston lidhshmëri, sepse miqtë tanë grekë kanë pranuar se mundemi ta bëjmë atë për shkak të së ardhmes që Republika e Maqedonisë së Veriut e ka në Bashkimin Evropian. Edhe në këtë kontekst, nuk ekziston mundësi për implementimin e Marrëveshjes së Prespës. Një pjesë e saj do të ngrihet, sepse nuk është i mundur zbatimi i saj. Do të tentojmë të implementojmë disa dispozita, por të dyja janë të lidhura mes vete, sepse procesi i rotacionit të kapitujve do të thotë se do ta dorëzojmë sovranitetin tonë kombëtar të Bashkimit Evropian”, thotë Zaev.

Artikulli paraprakNë Kuvend debat publik për zbatimin e Ligjit për vetëqeverisje lokale
Artikulli tjetërPas JO-së nga BE, Rusia fton Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut t’i bashkohen “Bashkimit Euroazian”