Eksportet e miellit nga mulliret serbe janë për në Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi, dhe sasi të caktuara pritet të dërgohen edhe në Bosnje dhe Shqipëri, tha Zdravsko Shajatoviq, drejtor i Shoqatës së Zhitounija.

Sipas korrespodentit të MIA-s nga Beogradi, këto vende janë blerësit më të mëdhenj të miellit nga Serbia, dhe dërgesat u ndalën kur u vendos ndalimi i eksportit të ushqimeve themelore për shkak të pandemisë koronavirus.

-Dorëzimet e para kanë filluar katër ditë më parë dhe po shkojnë mirë, me vonesa të vogla, siç janë problemet me kamionët dhe drejtuesit, të zgjidhura në lëvizje. Ne presim që më shumë se 4,000 ton miell të eksportohen brenda ditës së shtunë, që është një ekuilibër i shkëlqyeshëm, pasi disa nga mulliret tanë kishin shumë rezerva dhe disa do të mbyllen për këtë arsye, tha Shatajovic për “Politika”.

Ai vlerësoi se Serbia ka një rezervë të madhe dhe nuk ka problem të plotësojë nevojat e tregut të brendshëm, si dhe se liberalizimi i eksportit është një veprim i mirë për të përmirësuar likuiditetin e sektorit i cili pësoi një humbje të madhe, kryesisht për shkak të futjes së tarifave dhe ndërprerjes së shpërndarjes së miellit. në Kosovë.

Me Vendimin e përkohshëm për të ndaluar eksportin e produkteve ushqimore bazë për shkak të koronavirusit dhe gjendjes së jashtëzakonshme, Qeveria serbe ka përmbushur kërkesat e vendeve të rajonit, kryesisht ato të Maqedonisë së Veriut, Bosnjes dhe Malit të Zi për eksport të miellit në ato vende, marrja e një vendimi të veçantë që autorizon eksportin e miellit të grurit në këto vende.