SHBA ka konfirmuar se i ka ndaluar të gjitha ndihmat palestinezëve në rajon, në një lëvizje të lidhur me legjislacionin e ri kundër terrorizmit.

Afati përfundimtar gjithashtu sheh fundin e rreth 52 milionë eurove në ndihmën e SHBA për forcat palestineze të sigurisë, bashkëpunimi i të cilëve me forcat izraelite ndihmon në ruajtjen e qetësisë relative në Bregun Perëndimor.

“Ky projekt ka përfunduar duke na ndikuar në një mënyrë shumë negative”, thotë Theiab Mshahlah, kryetar i këshillit të fshatit Jaba.

Vendimi ishte i lidhur me një afat të 31 janarit të përcaktuar nga legjislacioni i ri i SHBA-së nën të cilin përfituesit e ndihmës së huaj do të ishin më të ekspozuara ndaj padive kundër terrorizmit.

Ndalesa u kërkua nga Autoriteti Palestinez mbi shqetësimet rreth ekspozimit të mundshëm ligjor, edhe pse ai mohon akuzat izraelite se ai inkurajon sulme militante.

Është e paqartë se sa kohë prerja do të zgjasë. Misionet e USAID-it në territoret palestineze dhe nuk është marrë asnjë vendim për personelin e ardhshëm në misionin e USAID-it në Ambasadën e SHBA në Jerusalem.

Sipas faqes së saj të internetit, agjensia ka shpenzuar 234 milionë euro për projekte publike në Bregun Perëndimor dhe Gaza, si dhe ripagimin e borxhit të sektorit privat palestinez në vitin 2017, por ka pasur shkurtime të rëndësishme për të gjitha fondet e reja deri në fund të qershorit 2018.

Nabil Abu Rudeineh, një zëdhënës i presidentit palestinez, Mahmoud Abbas, tha: “Pezullimi i ndihmës për popullin tonë, që përfshinte sektorë kritikë si shëndetësia dhe arsimi, do të ketë një ndikim negativ në të gjithë, do të krijojë një atmosferë negative dhe do të rrisë paqëndrueshmërinë. ”

Por i dërguari i presidentit Donald Trump, Jason Greenblatt, e quajti deklaratën e Rudeineh të pavërtetë.

“Palestinezët janë shumë të zgjuar për të vazhduar të jetojnë si viktima dhe përfitues të ndihmës së huaj.” Deri sa të gjendet një zgjidhje politike (ndoshta do të jetë plani ynë i paqes?), PA duhet të përqendrohet në ndihmën që palestinezët të sjellin jetë më të mirë “.

Njoftimi vjen pasi zyrtarët humanitarë në Bregun Perëndimor dhe Gaza thanë se po përballeshin tashmë me një reduktim nga donatorët në mbarë botën.