Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Sheqerinska mori pjesë në Forumin e Brukselit të Fondit Marshall Gjerman, ku paneli qasjen e vendosi në inovacionet dhe qasja e re drejt sigurisë foli për NATO-n, reformat e brendshme dhe proceset e demokratizimit të shoqërisë, por edhe qasjen e re dhe mënyrën e të menduarit të liderëve.

“Mënyra e re dhe e ndryshme e të menduarit politik dhe sjelljes ka ndryshuar rrjedhën të cilën e kishte vendi im. Kur ne u zgjodhëm si një qeveri e re, dy vjet më parë, ishim të bindur se ne duam të ndryshojmë status-quon dhe se do të prezantojë një lloj të ri të sjelljes ndaj fqinjëve tanë. Kemi ngritur standardet në aspektin e demokracisë sonë, sundimit të ligjit, lirisë së medias, më pak se një vit kemi arritur të kemi një përparim në marrëdhëniet me Bullgarinë dhe zgjidhëm problemin e “ngrirë” në Ballkan, çështjen e emrit me Greqinë. Dhe tani kjo tregon se kur shkatërron atë status-quon, bota e njeh atë”, tha ministrja.

Ministrja theksoi se marrëdhëniet e mira politike japin një sinjal për bashkëpunimin në të gjitha fushat e tjera, të tilla si mbrojtja dhe siguria, duke përmendur rritjen e bashkëpunimit ushtarak me Bullgarinë dhe Greqinë.

Për të ardhmen e rajonit, ministrja tha se, dëshira dhe shpresa jonë është që kjo qasje e re për zgjidhjen e problemeve të ketë një efekt më të madh dhe më të gjerë. Besojmë, tha Sheqerinska, se qasja që kemi pasur në marrëdhëniet me fqinjët tanë dhe ndarjet e brendshme mund të jetë një model që mund të përdoret nga fqinjët tanë dhe në vendet të paqëndrueshmërisë, rajoni mund të jep stabilitet.