Pse njerëzit kanë qime në krahë dhe këmbë, por jo në pëllëmbët e duarve tona dhe në thembrat e këmbëve tona? Është një pyetje themelore në evolucionin njerëzor, që studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Perelman në Universitetin e Pensilvanisë thonë se kanë gjetur gjurmë në një studim të ri.
Gjetjet e tyre tregojnë ekzistencën e një parandaluesi natyral që krijohet në zhvillimin e lëkurës, që bllokon një rrugë sinjalizuese, të njohur si shtegu WNT, që kontrollon rritjen e flokëve.

“Ne dimë se sinjalizimi WNT është kritik për zhvillimin e qimeve. Duke bllokuar atë shkakton lëkurë pa qime dhe shkakton më shumë flokë”, pohuan Sarah E. Millar, Ph.D. dhe Albert M. Kligman Profesor në Dermatologji dhe Drejtor i Qendrës së Burimeve të Biologjisë dhe Sëmundjeve të Sëmundjeve Penn.

Ky frenues natyral njihet si Dickkopf 2 (DKK2) – një proteinë që gjendet në indet specifike embrionale, ku luan një mori rolesh. Hulumtuesit testuan lëkurën e shuplakës të minjve- përafërsisht pjesën e poshtme të dorës së njeriut – dhe zbuloi se DKK2 ishte më se i shprehur.

Për më tepër, kur largohej gjenetikisht DKK2, qimët filluan të reduktoheshin në këtë rajon të lëkurës.

“Kjo është e rëndësishme sepse na tregon se WNT që është ende e pranishme në rajonet e qimeve, është duke u bllokuar”, tha Millar.