Mohamed Salah me frymëzoi vërtet dhe sinqerisht. Unë jam një mbajtës i biletave të sezonit në Nottingham Forest, mund të jem vetvetja. Unë jam akoma vetvetja dhe kjo është ajo që kam marrë nga Mohamed Salah. Unë do të doja ta takoja, thjesht t’ia shtrëngoja dorën dhe t’i them “Cheers” ose “Shukran”.

Unë nuk mendoj se shokët e mi besojnë se unë jam mysliman sepse nuk kam ndryshuar vërtet. Unë thjesht mendoj se zemra ime është më e mirë. Unë me të vërtetë po përpiqem të ndryshoj në ditët e ndeshjeve. Normalisht je në një pijetore, vendosni një bast, atëherë pas lojës përsëri në pijetore dhe kuptoni që keni humbur shumë para. Është e vështirë kur jeni mësuar me një kulturë të tillë dhe është pjesë e futbollit për shumë njerëz.

Kam turp ta them këtë, por mendimet e mia për Islamin ishin se feja, kultura dhe njerëzit ishin të prapambetur; që ata nuk u integronin dhe nuk donin ta bënin atë. Unë gjithmonë i shikoja muslimanët si elefanti në dhomë. Unë kisha një urrejtje ndaj muslimanëve, rrëfehet Ben Bird – shkruan IndeksOnline.

Ishte një periudhë kur mendoj se kisha nevojë për dikë që të fajësohej për fatkeqësitë e mia. Fatkeqësisht muslimanët e merrnin me vete këtë fajësim dhe unë shpejt zbulova faqet e mediave të krahut të djathtë. Ata më dërgonin copa të gjata propagande dhe të ngjashme.

Edhe pse i kisha këto ide të tmerrshme të Islamit, kurrë nuk do t’i thoja ato një muslimani. Në këtë pikë nuk kam njohur asnjë musliman. Studimet e mija për Lindjen e Mesme në Universitetin e Leeds ndryshuan gjithçka.

Ne duhej të bënim një disertacion dhe unë doja të bëja diçka pak më ndryshe. Mbaj mend që mësuesi im i disleksisë më tha: “Po sa i përket këngës së Mohamed Salah?” Unë isha i vetëdijshëm për këtë dhe mendova se ishte fantastike, por nuk e kisha konsideruar në ato terma.

Më në fund e kuptova pyetjen: “Mohamed Salah, një dhuratë nga Allahu. A ishte performanca e Mohamed Salah që po e ndez një bisedë që lufton Islamafobinë brenda mediave dhe sferave politike? ”
Kënga e tifozëve të Liverpool -it, sipas melodisë së hitit të Dodgy-së, “Good Enough” – përfshin rreshtin “Nëse ai shënon edhe disa të tjerë, edhe unë do të jem musliman”, dhe unë e kuptova fjalë për fjalë.

Unë isha një student tipik i “djalit të bardhë” që shkova në një qytet tjetër, do të përvetësohesha absolutisht dhe do të jetoja jetën studentore. Klasa ime ishte hera e parë që mësova për Islamin në një mënyrë akademike.

Universiteti më dha mundësinë të takoj shumë studentë nga Arabia Saudite. Mendova se ishin njerëz të këqij që bartnin shpata, por ata janë njerëzit më të mirë që kam takuar. Konceptimet që kisha për vendet arabe u tretën plotësisht.
Mohamed Salah ishte muslimani i parë me të cilin mund të lidhesha. Është mënyra sesi ai jeton jetën e tij, si bisedon me njerëzit. Javën tjetër ai pozoi për një foto me një tifoz të Liverpool i cili pësoi një hundë të thyer të ndjekur pas tij. Unë e di se disa futbollistë të tjerë do ta bënin këtë, por ju e prisni tani nga Salah.

Në universitet unë intervistova studentë egjiptianë dhe kur zbuluan se kërkimi im ishte për “Mohamed Salah, një dhuratë nga Allahu” – që është edhe një këngë tjetër e Liverpool-it – ata do të flisnin me mua për orë të tëra se sa i shkëlqyeshëm është ai dhe çfarë ka bërë ai për ta në vendin e tyre. Një milion egjiptianë prishën votat e tyre dhe votuan që ai të ishte president vitin e kaluar.

Një nga egjiptianët me të cilët bisedova më tha që Salah më së miri përfaqëson një musliman, duke ndjekur Islamin saktë. Ai besonte se Salah po i bën njerëzit të duan përsëri myslimanët.

Kjo vërtet rezonoi mbi mua. Kur Salah shënon unë mendoj se ai po shënon për besimin. Kur ai fitoi Ligën e Kampionëve i thashë shokut tim që ishte një fitore për Islamin. Pas secilit prej golave të tij, Salah praktikon shtrirjen (sexhden) dhe i ekspozon botës një simbol shumë islam. Sa njerëz shikojnë Premier League çdo javë? Miliona globalisht.
Salah më tregoi se mund të jesh normal dhe musliman, nëse kjo është fraza e duhur. Ju mund të jeni vetvetja. Ai është një lojtar i shkëlqyeshëm dhe respektohet nga komuniteti i futbollit dhe politika e tij, feja e tij, nuk ka rëndësi – dhe për mua kjo është ajo që mund të bëjë futbolli.

Kur njerëzit lexojnë Kuran-in, ose lexojnë për Islamin, ata shohin diçka ndryshe që jo gjithmonë portretizohet në media. Unë jam i ri për komunitetin islam dhe ende po mësoj. Është e vështirë. Është një ndryshim në stilin e jetës.

Tani, unë do t’u them fëmijëve myslimanë: “Mos kini frikë të shkoni në një ndeshje futbolli.” Unë mendoj se është një çështje që duhet të shihet nga të dy palët. Kisha frikë të ndahesha. Nuk dua të humbas shokët, sepse i shikoj si vëllezër për mua. Tani kam një të pestën e popullsisë në botë si vëllezër dhe motra.

Komuniteti duhet të degëzohet, të luajë futboll, të shkojë në futboll. Varet nga ne që të kuptojmë se sa jemi në këtë bashkë. Dhe zëdhënësi më i mirë për këtë mund të jetë Mohamed Salah.