Vetë siguria që duhet të ketë individi e ndihmon atë që të ecë përpara, pa pasur nevojë që të lodhet shumë.  Kur ju ndjeheni të lumtur në brendësi, duhet të  tregohet dhe në pjesën e jashtme, kështu që është me vlerë që të marr kohë për të reflektuar mbi gjendjen tuaj shpirtërore.

1. Dije se pasiguria juaj është e padukshme

Le të themi që ecni në një vend ku nuk e njihni praktikisht asnjë dhe jeni krejtësisht nervoz. Ju jeni duke u ndjerë super i pasigurt, filloni të pyesni përse keni ardhur edhe ju dhe jeni i bindur se të gjithë ju shohin se sa të pasigurt jeni.

Sigurisht, ata mund të shohin që jeni nervozë, por kjo është ajo. Askush nuk mund të shohë brenda jush. Shumica prej nesh kapen kështu në faktin se ne supozojmë se të gjithë e dimë se si ndihemi dhe mund të themi se jemi të pasigurtë, duke e bërë situatën edhe më të keqe.

2. Dëgjoni dhe pranoni ndjenjat tuaja

Dëgjojeni brendësinë tuaj dhe ndjenjat tuaja. Ato tregojnë më së miri se kush jeni ju në të vërtetë.

Mendimet e të tjerëve rreth jush kanë shumë pak rëndësi dhe nuk ndikoheni kur ju keni në vëmendje se ju  jeni një person me vlera dhe e doni vetën tuaj për atë që jeni.

Kështu që në momentin që ndiheni të pasigurt thjesht pranoni ato ndjenja dhe mundohuni t’i largoni.

3. Nëse e krahasoni veten me dikë, krahasoni veten me ju

Krahasimi me njërëzit e tjerë nuk do të ju bëjë mirë, andaj në momentin që e zini veten tuaj duke bërë këtë, ndaloni!. Ju po shikoni njerëzit e tjerë vetëm nga pamja e jashtme dhe ata qesin në pah vetëm atë që dëshirojnë.

Kujtoni vetes tuaj se personi i vetëm që duhet të bëni krahasime me të është vetëm vetja juaj.

Pyetjet që mund t’ia bëni vetes:

Si po përmirësoheni? Çfarë aftësish keni tani që nuk keni pasur më parë?Si të bëheni një person më i mirë? Çfarë keni mësuar? Në fund të fundit, në garën që është jeta, ju jeni konkursi juaj më i ashpër.

4. Listoni të gjitha cilësitë tuaja të mira

Merrni një copë letër dhe një stilolaps (ose telefonin tuaj) dhe shkruani ato. Çfarë ju pëlqen për veten? Mos u ndalni derisa të keni të paktën pesë. A është një talent? Një atribut fizik? Një tipar personaliteti?

Nëse nuk mund të mendoni për ndonjë (nuk jeni vetëm), kërkoni disa miq të ngushtë ose anëtarë të familjes për atë që mendojnë se janë cilësitë tuaja më të mira. Përveç kësaj, ka shumë hulumtime që thonë se të tjerët na njohin më mirë sesa ne e njohim veten.

5. Përcaktoni kufijtë tuaj

Psikologji 

Si të ndiheni të sigurt në takime të rëndësishme?

 May 17, 2018 admin  0 Comments

Vetë siguria që duhet të ketë individi e ndihmon atë që të ecë përpara, pa pasur nevojë që të lodhet shumë.  Kur ju ndjeheni të lumtur në brendësi, duhet të  tregohet dhe në pjesën e jashtme, kështu që është me vlerë që të marr kohë për të reflektuar mbi gjendjen tuaj shpirtërore.

1. Dije se pasiguria juaj është e padukshme

Le të themi që ecni në një vend ku nuk e njihni praktikisht asnjë dhe jeni krejtësisht nervoz. Ju jeni duke u ndjerë super i pasigurt, filloni të pyesni përse keni ardhur edhe ju dhe jeni i bindur se të gjithë ju shohin se sa të pasigurt jeni.

Sigurisht, ata mund të shohin që jeni nervozë, por kjo është ajo. Askush nuk mund të shohë brenda jush. Shumica prej nesh kapen kështu në faktin se ne supozojmë se të gjithë e dimë se si ndihemi dhe mund të themi se jemi të pasigurtë, duke e bërë situatën edhe më të keqe.

2. Dëgjoni dhe pranoni ndjenjat tuaja

Dëgjojeni brendësinë tuaj dhe ndjenjat tuaja. Ato tregojnë më së miri se kush jeni ju në të vërtetë.

Mendimet e të tjerëve rreth jush kanë shumë pak rëndësi dhe nuk ndikoheni kur ju keni në vëmendje se ju  jeni një person me vlera dhe e doni vetën tuaj për atë që jeni.

Kështu që në momentin që ndiheni të pasigurt thjesht pranoni ato ndjenja dhe mundohuni t’i largoni.

3. Nëse e krahasoni veten me dikë, krahasoni veten me ju

Krahasimi me njërëzit e tjerë nuk do të ju bëjë mirë, andaj në momentin që e zini veten tuaj duke bërë këtë, ndaloni!. Ju po shikoni njerëzit e tjerë vetëm nga pamja e jashtme dhe ata qesin në pah vetëm atë që dëshirojnë.

Kujtoni vetes tuaj se personi i vetëm që duhet të bëni krahasime me të është vetëm vetja juaj.

Pyetjet që mund t’ia bëni vetes:

Si po përmirësoheni? Çfarë aftësish keni tani që nuk keni pasur më parë?Si të bëheni një person më i mirë? Çfarë keni mësuar? Në fund të fundit, në garën që është jeta, ju jeni konkursi juaj më i ashpër.

4. Listoni të gjitha cilësitë tuaja të mira

Merrni një copë letër dhe një stilolaps (ose telefonin tuaj) dhe shkruani ato. Çfarë ju pëlqen për veten? Mos u ndalni derisa të keni të paktën pesë. A është një talent? Një atribut fizik? Një tipar personaliteti?

Nëse nuk mund të mendoni për ndonjë (nuk jeni vetëm), kërkoni disa miq të ngushtë ose anëtarë të familjes për atë që mendojnë se janë cilësitë tuaja më të mira. Përveç kësaj, ka shumë hulumtime që thonë se të tjerët na njohin më mirë sesa ne e njohim veten.

5. Përcaktoni kufijtë tuaj

Shpresojmë se ju trajtoni të drejtën dhe ju e dini se si duhet të trajtoheni, por çka për të tjerët? Përcaktoni kufijtë tuaj – me fjalë të tjera, çfarë do të bëni dhe nuk do të bëni?  Çfarë cenon përkufizimin tënd të “mirë?” Pse është kjo e rëndësishme? Për shkak se keni të drejta dhe meritoni të trajtoni mënyrën se si dëshironi të trajtoni. Ju vetëm duhet të dini se si ju doni të trajtohen për të filluar.

Një shembull i mirë është se sa kohë do të presësh për një mik. Ju mund të bëni një rregull që nuk do të prisni më shumë se 30 minuta. Në fund të fundit, koha juaj është e vlefshme – ju jeni të vlefshëm. Nëse ata nuk e respektojnë atë, ata nuk ju respektojnë juve.

6. Ndrysho atë që nuk mund ta pranosh

Njerëzit gjithmonë thonë se pranoni atë që nuk mund të ndryshoni, por gjysma e dytë e asaj deklarate është të ndryshoni atë që nuk mund ta pranoni.

Nuk mund ta pranosh atë që dukesh? Bëj diçka për këtë. Nuk mund të pranosh rrugën e karrierës tuaj? Ndryshoje. Nuk mund të pranoni si trajtoni? Jepni fundi lidhjes. Ju keni një sasi të habitshme të pushtetit – ju vetëm duhet ta përdorni atë.

Po, do të jetë punë e vështirë. Humbja e peshës nuk është e lehtë. Ndërrimi i vendeve të punës është po aq i vështirë. Por këto gjëra mund të bëhen. Fillimisht do të jetë e përafërt, por në afat të gjatë do të jeni në një vend shumë më të mirë. Një vend sigurie dhe vetë-dashurie.