Stresi i lidhur me punën, zyrtarisht ka qenë një sindromë dhe jo një sëmundje, që nga viti 2019 u krijua nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH), pasi kishte ndjekur vite studimi mbi fenomenin.

Kjo sindromë mund të përcaktohet si një gjendje stresi kronik që krijohet në vendin e punës, dhe që nuk është menaxhuar siç duhet. Gratë dhe disa kategori të punëtorëve janë më të rrezikuara, por kjo mund të prekë të gjithë: midis sinjaleve ne gjejmë ulje të produktivitetit, një tendencë për t’i konsideruar njerëzit si objekte dhe ndjenjën se veprimtaria e dikujt humbet kuptimin e saj. Por ne mësojmë më shumë rreth kësaj forme të rraskapitjes fizike dhe mendore dhe si të dalim nga ajo.

Si ta njohim atë

Ekzistojnë disa shenja për të parë: efikasitetin e zvogëluar të punës, rraskapitje fizike dhe mendore, rritje të izolimit nga puna, të shoqëruar me cinizëm dhe ndjenja negative. Kjo mund të na bëjë të ndihemi të pafuqishëm, të zbrazur dhe me pak motivim në vendin e punës: ndjenja është ajo e ndjenjës së mbingarkuar nga angazhimet.

Kush janë subjektet më të prekur dhe cilat janë shkaqet

Ky stres në përgjithësi prek personat që kryejnë punë sociale, si infermieret, mjekët, kujdestarët për të moshuarit ose të sëmurët. Gratë janë subjektet më të ekspozuara ndaj kësaj sindrome në krahasim me burrat, për shkak të angazhimit të dyfishtë, punës dhe familjes, që i investojnë ato çdo ditë.

Stresi nga puna mund të shkaktohet nga shkaqe të ndryshme: probleme me kolegët e punës, afatet e presionit, ndryshimi i rolit, programet që ndryshojnë shpesh, përgjegjësia e rritur pa shpërblimin e duhur dhe, për ata që kryejnë punë manuale, madje edhe ekspozimi ndaj ngritjes të ngarkesave të mëdha ose motit. Nëse ky stres zgjatet për një kohë të gjatë, mund të bëhet kronik, duke u bërë një problem i vërtetë shëndetësor.

Simptomat dhe shenjat për tu parë

Simptomat e tij mund të gjurmohen përsëri në një seri sinjalesh të lidhura me këtë gjendje të thellë sëmundjeje. Simptomat somatike përfshijnë, dhimbje koke, ulçerë, probleme kardiovaskulare dhe mosfunksionim seksual; simptomat psikologjike janë përkundrazi më të pranishmet: nervozizëm, zemërim, rezistencë për të shkuar në punë çdo ditë, depresion, negativizëm, izolim, sjellje kritike ndaj kolegëve, vetëbesim i ulët, faj, rezistencë ndaj ndryshimit. Atëherë ka simptoma jo specifike si nervozizmi, apatia, rraskapitja, pagjumësia dhe një gjendje shqetësimi. Në këto raste, fenomene të tilla si mungesa, të shpërqendroheni dhe të bëni gabime mund të jenë të shpeshta në vendin e punës. Të gjitha këto situata të pakëndshme mund ta çojnë subjektin e prekur nga djegia, të abuzojë me alkoolin, tymin ose drogat psikiatrike. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të veproni menjëherë dhe në mënyrë efektive.

Si të kapërceni

Gjëja e parë që duhet të bëni për ta kapërcyer është ta dalloni atë nga fenomenet e thjeshta të stresit. Vendosini vetes qëllime të arritshme, mbase hartimi i një liste, ndarja e aktiviteteve në pjesë të vogla dhe shënimi i asaj që keni përfunduar. Progresi, edhe nëse është i ngadaltë, do t’ju bëjë të ndiheni më mirë. Gjithashtu bashkëveprimi me të tjerët mund të jetë një ilaç i mirë: ne i konsiderojmë të tjerët si burim dhe, nëse ka një koleg që kemi besim në zyrë, le të hapemi edhe për problemet e punës, shkruan noa.al. Një nga mënyrat më të mira për të kapërcyer është të kultivoni një hobi jashtë punës, të largoheni nga stresi: edhe sporti ose aktiviteti i thjeshtë fizik mund të jenë të mjaftueshëm, pasi ato promovojnë mirëqenien fizike dhe mendore.