Presidenti Donald Trump tha të enjten se trupat amerikane që ai dërgoi në kufirin e vendit do të përdorin forcën vdekjeprurëse “nëse duhet”për të ndaluar migrantët që përpiqen të hyjnë në vend.

Më parë këtë javë, Trump autorizoi ushtrinë të përdorë rregullat e saj të angazhimit, në vend të atyre të agjencive vendase të zbatimit të ligjit, në kufi.

“Nëse ata duhet, ata do të përdorin forcën vdekjeprurëse,” tha ai.

Ai shtoi se do të “mbyllë hyrjen” në kufi, nëse e sheh të nevojshme për të parandaluar emigracionin, shkruan Euronews, përcjell Albinfo.ch.

Pak përpara zgjedhjeve afatmesme më parë këtë muaj, Trump dërgoi mijëra trupa në kufirin U.S.-Meksikë, në përgjigje të avancimit të karvanëve të emigrantëve nëpërmjet Amerikës Latine.

Kritikët e politikës së përdorimit të forcës së Trump kanë vënë në dukje se rrezikon të hyjë në një gur ranor të statujave federale, parimeve kushtetuese dhe të drejtës ndërkombëtare – më së shumti Akti Posse Comitatus, i cili, me përjashtime, përjashton ushtrinë nga ligjet e vendit – aktivitete zbatuese.

“Akti Posse Comitatus e mban Presidentin nga përdorimi i trupave për të zbatuar politikën e brendshme për të gjitha arsyet e dukshme”.

Joyce White Vance, një ish-prokuror federal dhe kontribues i MSNBC, shkroi në Twitter të mërkurën. “Ajo u miratua në 1878. Vetëm Trump do të mendonte ta shkelte atë dhe si të gjitha gjërat me Trump, sapo të shkelësh një normë, është një rrëshqitje e shpejtë”.

Trump, i cili është zhgënjyer me refuzimin e Kongresit për të siguruar fonde për muret e kufirit që ai premtoi të ndërtojë midis SHBA dhe Meksikës, ka përshkruar në mënyrë të përsëritur migrantët që ikin nga Amerika Qendrore si një forcë pushtuese.

Shumica e demokratëve dhe disa republikanë kundërshtojnë muret kufitare dhe fitorja e Demokratëve të Dhomave në mes të orëve do të thotë se ai ka më pak gjasa të marrë paratë që kërkon për një mur të kufirit.

Trump tha se ai do të mbyllë plotësisht kufirin – për njerëzit dhe tregtinë – nëse Meksika nuk ndalon migrantët nga përpjekjet për të ardhur në SHBA.

“Ne do të mbyllim kufirin dhe kjo do të thotë se Meksika nuk do të jetë në gjendje të shesë makinat e veta në Shtetet e Bashkuara derisa të jetë e hapur,” tha ai të enjten. “Por ne do të duhet të kemi një kufi ose nuk jemi, dhe kur ata humbasin kontrollin e kufirit në anën e Meksikës, ne vetëm mbyllim kufirin.”