organizata humanitare turke IHH ndërtoi 14,000 shtëpi për sirianët që jetuan në kushte të dëshpëruara për shkak të luftës së zgjatur civile, i tha Anadolu Agency (AA) Selim Tosun, menaxheri i mediave i IHH për Sirinë.

Falë projekteve të organizatës humanitare me qendër në Stamboll (IHH), mijëra familjeve u është dhënë mundësia të jetojnë në shtëpi të ngrohta sesa në çadra të improvizuara.

Një total prej 14,000 shtëpish tashmë janë dorëzuar, ndërsa ndërtimi i 6,000 shtëpive prej betoni të armuar vazhdon, tha Selim Tosun të enjten.

“Shtëpi të ngrohta u janë siguruar mijëra familjeve në 39 zona të ndryshme,” tha Tosun, duke shtuar se ato janë aktive në rajon “për të shëruar plagët e viktimave të luftës”.

Organizata ka bërë përpjekje që nga shpërthimi i luftës në vendin në Lindjen e Mesme në 2011 për t’u siguruar sirianëve ushqim, shërbime shëndetësore, strehim dhe arsimim.

“Ne kemi hapur dy universitete, 40 shkolla, gjashtë kopshte, një shkollë mamie dhe një qendër rehabilitimi,” tha Tosun, duke shtuar se deri në 15,000 studentë po arsimohen në ato shkolla.

Turkey’s IHH Humanitarian Relief Foundation constructed 14,000 houses in 2020 for hundreds of internally displaced families in northwestern Syria.

The charity has also built 39 shelter areas, where more than 100,000 people live, according to the manager of the foundation pic.twitter.com/0hjaR3wSly

— TRT World (@trtworld) January 14, 2021

Duke theksuar nevojën për shërbime shëndetësore në rajon, ai tha se IHH ka krijuar 11 institucione mjekësore, 44 qendra shëndetësore dhe tre qendra protetike deri më sot.

“Ne gjithashtu mbështesim rregullisht 23 spitale rajonale,” tha Tosun.

Kujtojmë se në Shqipëri, jo domosdoshmërisht kjo shoqatë por shteti turk, pritet të ndërtojë një lagje të re Laç prej 500 banesash, si dhe një spital rajonal, siç do jetë ai i Fierit, në tre muaj.