Kryetari i Parlamentit, Talat Xhaferi kundërshton mundësinë e ri-thirrjes së Parlamentit për ratifikimin e Protokollit të NATO-s pasi që ai të jetë shpërndarë në përputhje me afatin për zgjedhjet e parakohshme të planifikuara për 12 Prill të vitit të ardhshëm.

Xhaferi sqaroi në një intervistë për Radion dhe Televizionin e Maqedonisë sonte se Kodi Zgjedhor parashikon 60 ditë për kryerjen e zgjedhjeve. Sipas tij, nuk mund të bëhet një analogji për zgjedhjet parlamentare me zgjedhjen e Presidentit të shtetit, kushtetuta e të cilit përcakton 40 ditë kur mbaron mandati i tij / saj.

“Kur Kushtetuta dhe ligji japin mundësinë që Parlamenti të funksionojë si një organ teknik, ai sigurisht që mund të zbatohet. Kushtetuta dhe ligji nuk parashikojnë asamble teknike. Duke shpërndarë veten e tyre, deputetët dhe Kuvendi vendosin t’ia kthejnë mandatin qytetarëve dhe të shkojnë në votime dhe të kërkojnë një mandat të ri. Kuvendi nuk ka mandat që nga vendimi për shpërndarje.

Situatat ku Parlamenti mund të mblidhet në raste urgjente, Kushtetuta i përcakton dhe Kushtetuta i parashikon Presidentit të Shtetit kompetencat e duhura në situata të tilla, por saktësisht cilat kushte dhe parakushte janë të njohura. Pra, në rast të gjendjes së jashtëzakonshme, gjendje lufte, ligjvënësi dhe kushtetutësi parashikuan një situatë të tillë”, tha Xhaferi.

Ai shtoi se si një institucion nuk mund të udhëhiqet nga hipoteza që do të ndodhë në Spanjë, një nga tre vendet ku Protokolli për anëtarësimin tonë në NATO ende nuk është ratifikuar, dhe ku janë planifikuar zgjedhjet e parakohshme të 10 nëntorit.

“Sipas tyre, duhet të ketë një seancë konstituive në 3 dhjetor. Kjo nuk do të thotë se do të ketë një qeveri në fund të dhjetorit. Pavarësisht, ne nuk mund të udhëhiqemi nga ajo hipotezë që do të ndodhë atje. Nëse qëllimi është të presim rezultatin e zgjedhjes së tyre, atëherë data e zgjedhjeve ndërsa ende po negocioni me partitë politike të presidentit duhet të udhëzohet duke lënë hapësirë për të pritur atë që do të ndodhë me Spanjën dhe për të caktuar një datë shtesë në varësi të asaj që po ndodh atje”, tha Xhaferi.

Sipas tij, një Parlament i shpërndar nuk mund të mblidhet dhe nëse shkon kundër asaj që përcaktohet, ekziston, siç tha ai, një rrezik të bjerë para Gjykatës Kushtetuese nëse dikush merr iniciativën.

Xhaferi tha se ishte në dijeni që procedura e ratifikimit në Francë duhet të përfundojë këtë muaj.
Kryetari i Parlamentit, me mendimin se ndryshimi i modelit zgjedhor është çështje debati politik dhe se kërkon konsensus dhe tejkalim të dallimeve politike.

Ai gjithashtu vlerësoi se në vazhdën e zgjedhjeve të parakohshme dhe në pritje të samitit të BE-së në maj, nuk do të ishte e përshtatshme të hynim në një debat të tillë, i cili, tha ai, padyshim që do të krijonte një klimë keqkuptimi dhe do t’i dërgonte një imazh të keq partnerëve ndërkombëtarë.

Artikulli paraprakStoltenberg:Turqia ka rol kyç në sigurinë e Evropës
Artikulli tjetërBejta: Shqiptarëve u duhen dy blloqe politike që të fitojnë më shumë deputetë