Në dyvjetorin e formimit të Qeverisë, kryeministri Zoran Zaev theksoi në rezultatet që janë arritur në periudhën e kaluar duke theksuar se ndryshimet thelbësore janë vërejtur edhe në Raportin e KE-së për progresin e Maqedonisë së Veriut.

Zaev theksoi se tani qytetarët e Maqedonisë së Veriut dhe Qeveria presin hap të qartë nga Bashkimi Evropian dhe datë për fillimin e negociatave. Detyrat që i ka plotësuar Qeveria, tha kryeministri, sollën ndryshime thelbësore: lirim të shtetit nga robëria, proces i deinstalimit të regjimit dhe integrim të vendit si shembull që shëndrrit në Ballkan.

“Të paktën kështu tonë evropianët në Raportin më të ri për progresin e vendit tonë, por Raporti nuk është i mjaftueshëm për qytetarët e Maqedonisë së Veriut. Është koha që Evropa ta plotësojë detyrën e saj para evropianëve të saj. Maqedonasit, shqiptarët, turqit, serbët, vllehët, romët, boshnjakët dhe të gjithë të tjerët që jetojnë në Maqedoninë e Veriut janë evropianë.

Evropianët nga Maqedonia e Veriut dhe Qeveria e Maqedonisë së Veriut presin hap të qartë nga Bashkimi Evropian, tha Zaev. Qytetarët siç tha i kanë pranuar politikat që na kanë siguruar të jemi kapitenë të anijeve tona dhe si kapitenë të këtyre anijeve ta drejtojmë drejt ujërave të qeta dhe porteve të sigurta – në rastin tonë Bashkimin Evropian dhe NATO-n.

Për më pak se dy vjet, përkujtoi Zaev, i kemi zgjidhur të gjitha çështjet e hapura me fqinjët tanë, e kemi zgjidhur edhe kontestin me Greqinë edhe me Bullgarinë më parë.

“Detyra jonë ishte që ta ruajmë identitetin e Maqedonisë. E ruajtëm, e vërtetuam dhe e përforcuam, është decid kryeministri.